Σκεφτήκατε ποτέ πως ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι μπορούν να γαληνέψουν τόσο την ψυχή σας που να μη χρειάζεται να λαμβάνετε πια τα αντικαταθληπτικά σας;

Όλοι ξέρουμε πως η φροντίδα των κατοικιδίων είναι μεγάλος κόπος, ειδικά όταν δεν έχεις συνηθίσει να ζεις με αυτά, γι’ αυτό έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε τη νέα μέθοδο εναλλακτικής θεραπείας με ζώα στο σπίτι μας (Pet Therapy) που χωρίς να έχουμε εμείς τη φροντίδα του κατοικιδίου εάν δεν το επιθυμούμε, μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές ικανότητες της παρέας του μαζί μας, μιας και  όλοι γνωρίζουμε πως η επαφή μας με τα ζώα είναι πρώτα από όλα αγχολυτική.

Όσοι έχει τύχει να επισκεφθούν κάποιο γιατρό ψυχίατρο – ψυχολόγο, θα έχουν διαπιστώσει πως το πρώτο πράγμα που σε συμβουλεύει  πριν σε συνταγογραφήσει δίνοντάς σου μία χούφτα ηρεμιστικά σε καθημερινή βάση, είναι κατά πόσο είσαι διατεθημένος να πάρεις κοντά σου ένα ζωάκι.

Άλλοι μπορούν και το κάνουν και αλλάζουν τη ζωή τους, άλλοι πάλι όχι, υπάρχει όμως και η ενδιάμεση λύση που λέγεται «Pet Therapy».  Είναι η «Θεραπευτική» συντροφιά των τετράποδων εκπαιδευμένων φίλων μας  που μπορούν να μας επισκέπτονται στο δικό μας χώρο  προσφέροντάς μας τις μοναδικές, ευεργετικές τους ικανότητες.

Για να πετύχει λοιπόν αυτή η συνταγή ζητούνται «Σκυλάκια» που να είναι πρόθυμοι οι κηδεμόνες τους να τα εκπαιδεύσουν σωστά, έτσι ο αγαπημένος σας σκυλάκος να γίνει πια ένας υπέροχος «Τετράποδος θεραπευτής».

Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες για τις προυποθέσεις που χρειάζονται.

Φιλικά,

Νένα Χρονοπούλου – Μητροπούλου

 

Η ομάδα “Athens Therapy Dogs” δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με σκοπό να προωθήσει αποτελεσματικά στην Ελλάδα ως εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση τη μέθοδο θεραπευτικής επαφής με σκύλους για ευπαθείς ομάδες όπως ενδεικτικά: Α.ΜΕ.Α, άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα ή ανίατες ασθένειες αλλά και ανήλικους σε ορφανοτροφεία ή σε σωφρονιστικά προγράμματα.
Η ομάδα αποτελείται από θετικούς εκπαιδευτές σκύλων, ειδικούς παιδοψυχολόγους, νομικούς και διοικητικά στελέχη.
Στο πρόγραμμα της Athens Therapy Dogs θα ενταχθούν ως εθελοντές και μέλη της ομάδας κηδεμόνες σκύλων που πληρούν τα κατωτέρω κριτήρια αλλά και άτομα που επιθυμούν να υιοθετήσουν σκύλους κατάλληλους για να εκπαιδευτούν ως therapy dogs.


Η προσωπικότητα του σκύλου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιλογή του ως σκύλος θεραπείας. Οι σκύλοι που θα επιλεγούν από την ομάδα της Athens Therapy Dogs θα πρέπει να είναι ήρεμοι, στειρωμένοι, φιλικοί, μη επιθετικοί σε οποιοδήποτε ερέθισμα, σωστά κοινωνικοποιημένοι με ενήλικες και παιδιά, να μην είναι φοβικοί, να έχουν σταθερό χαρακτήρα και με καλή σωματική υγεία.
Πιο συγκεκριμένα ο σκύλος θεραπείας θα πρέπει να:
1.Δέχεται φιλικά ξένους ανθρώπους
2.Δέχεται ήρεμα τα χάδια ανθρώπων & παιδιών και να αγαπάει τις αγκαλιές
3.Έχει φροντισμένη εμφάνιση
4.Βγαίνει βόλτα με χαλαρό λουρί
5.Κυκλοφορεί ήρεμα-χαλαρά μέσα σε πλήθος
6.Γνωρίζει τις εντολές «κάτσε», «ξάπλωσε», «μείνε» & «άστο»
7.Έρχεται όταν τον καλούν


 8.Είναι κοινωνικοποιημένος με άλλα σκυλιά
9. Να μην τρώει ωμή τροφή
10. Να μην έχει οποιαδήποτε είδους φοβία
11 .Αντιδράει ήρεμα και με σιγουριά σε περισπασμούς. Δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται, να αμύνεται ή να φέρεται επιθετικά.
12. Μην γίνεται κυριαρχικός την ώρα του φαγητού ή όταν του παίρνουν κάποιο παιχνίδι, να μην εκδηλώνει γενικότερα επιθετική συμπεριφορά και να μην έχει υποβληθεί σε παλαιού τύπου εκπαίδευση για φύλαξη.
13.Μένει με άλλα άτομα, για μικρό χρονικό διάστημα (χωρίς την παρουσία του κηδεμόνα του) και να μην αγχώνεται υπερβολικά.
Η ομάδα μας αναζητά εθελοντές κηδεμόνες σκύλων για τη δράση της! Όσοι κηδεμόνες σκύλων επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία της Athens Therapy Dogs και να βοηθήσετε σημαντικά προκειμένου για τη διάδοση της θεραπευτικής επαφής με σκύλους και την γενικότερη καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας στην Ελλάδα παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6936818889.

Πηγή https://www.facebook.com/Athens-Therapy-Dogs-1059270564118272/photos_stream