ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

Αν το δείτε μην το πιάσετε σε καμία περίπτωση….

Δεν βρέθηκε στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν ξέρεις ! ! !

an-deite-pote-kati-tetoio-sthn-paralia-mhn-to-aggiksete-2

Όταν σκέφτεστε τα πιο επικίνδυνα πλάσματα στον κόσμο, γενικά το μυαλό σας πάει σε μεγάλα σαγόνια, κοφτερά δόντια ακόμα και μάτια που γυαλίζουν. Αλλά στην άγρια φύση, ο κίνδυνος έχει διάφορες μορφές και κάποιες δεν φαίνονται μέχρι να είναι πολύ αργά.

Ένας άντρας από τη Βραζιλία περπατούσε στην ακτή μαζεύοντας κοχύλια ότι είδε κάτι παράξενο. Αρχικά νόμιζε ότι ήταν κάποιο σκουπίδι που άφησε κάποιος, κάποια σακούλα ίσως. Χωρίς να είναι σίγουρος, έσκυψε από πάνω για να δει τι είναι. Τότε άρχισε να κουνιέται…

Αυτό είναι το περίεργο θαλάσσιο πλάσμα που βρήκε πρόσφατα ένας άντρας σε μια παραλία στην περιοχή Olivenca της Βραζιλίας.

an-deite-pote-kati-tetoio-sthn-paralia-mhn-to-aggiksete-5

Αλλά τι είναι;

Είναι γνωστό ως ο Πορτογάλος Πολεμιστής και για το απίστευτα οδυνηρό τσίμπημα του, που μπορεί να είναι μοιραίο.

Δεν είναι μέδουσα αλλά siphonophore, ένα πλάσμα δηλαδή που αποτελείται από άλλα μικρότερα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Τα πλοκάμια του έχουν μήκος ως και 50 μέτρα, πιο μακριά και από τη γαλάζια φάλαινα!

an-deite-pote-kati-tetoio-sthn-paralia-mhn-to-aggiksete-7

Οι περισσότεροι θάνατοι που προκαλούνται από το τσίμπημά του προέρχονται από κολυμβητές οι οποίοι πνίγονται προσπαθώντας να βγουν στην ακτή. Όμως μπορείς να επιζήσεις από ένα τέτοιο τσίμπημα.

Παίρνει το όνομά του από τη φούσκα που είναι γεμάτη αέρια στο πάνω μέρος του. Όταν είναι φουσκωμένη μοιάζει με πορτογαλικό πολεμικό πλεούμενο, όπως αναφέρει το fanpage.

Παρόλο που ζουν στη θάλασσα, αυτά τα πλάσματα δεν κολυμπούν. Ταξιδεύουν σε ομάδες και βασίζονται στον άνεμο και το κύμα για να μετακινηθούν.

an-deite-pote-kati-tetoio-sthn-paralia-mhn-to-aggiksete-4

Τώρα θα μου πείτε στην Ελλάδα θα έλθει; Και εγώ με τη σειρά μου σας απαντώ: «Τόσα μας έχουν τύχει, τόσα έχουν δει τα μάτια μας, τουλάχιστον ας έχουμε μία ιδέα για το τι είναι και μετά… Ας κάνουμε ότι θέλουμε» και ας μη μας τύχει καλύτερα… Ας μη μας τύχει…

Φιλικά,

Νένα Χρονοπούλου – Μητροπούλου