Μία πολύ-πολύ ελαφριά ομελέτα, ιδιαίτερα νόστιμη, που μπορείτε να φάτε …..μία ολόκληρη καρτέλα αυγά.

Η κόρη μου μου ξεκαθάρισε ότι “από εδώ και μπρος θέλει μόνο ομελέτες από ασπράδια”. Και ότι “η γέμιση με τα ψητά λαχανικά είναι πολύ καλύτερη και από εκείνη με ζαμπόν”… Και έτσι να μην είναι (ξέρετε τώρα τις υπερβολές των παιδιών…), είναι μία πολύ νόστιμη και απόλυτα υγιεινή ομελέτα.

 

omeleta-me-laxanika-mirodika-kai-giaoyrti-sto-foyrno
Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 ml (1 φλυτζάνι) ασπράδια αυγών (υπολογίστε 6 ασπράδια μεγάλων αυγών, περίπου 280 γρ)
2 κ.σ. φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
2 κ.σ. τριμμένο τυρί parmigiano
1/2 κ.γ. τριμμένο πιπέρι
1/4 κ.γ. (1 τσιμπιά) αλάτι
180 ml (2/3 φλυτζανιού) ψητά λαχανικά ψιλοκομμένα (2 πιπεριές, 1 ντομάτα, 1 κολοκυθάκι είναι μία καλή ποσότητα) (βήματα 12-13).
1 κ.σ. μία ελαφριά vinaigrette με ψητά λαχανικά, που θα τη φτιάξουμε μόνοι μας (βήμα 14)



Εκτέλεση:

1) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την κουταλιά το ελαιόλαδο και μαλακώνουμε εκεί μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας πότε πότε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 3 με 4 λεπτά. (σε ένα σαν αυτό της φωτογραφία, θα σας βγει “ψηλή” και μικρή και …θα τσακωθείτε στη μοιρασιά, εάν διαλέξετε ένα πιο φαρδύ, τη γλυτώνετε την γκρίνια, αλλά ίσως θα πρέπει να μειώσετε κατά 1/2 με 1 λεπτό τους χρόνους ψησίματος της ομελέτας, σαν πιο λεπτή θα στεγνώνει πιο γρήγορα).
2) Σε ένα ευρύχωρο μπολ αδειάζουμε το φλυτζάνι τα ασπράδια και τα κτυπούμε με mixer χειρός, να φθάσουν να γίνουν σταθερή (αλλά όχι και πολύ σφικτή) μαρέγκα (σταματούμε το κτύπημα μόλις δούμε να σχηματίζονται μαλακές αλλά σταθερές κορφές στο σύρμα του mixer).
3) Προσθέτουμε τα φυλλαράκια του βασιλικού, πολύ ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε με πολύ απαλές κινήσεις να τα ενσωματώσουμε στη μαρέγκα, χωρίς όμως να χάσουμε τον εγκλωβισμένο σε αυτήν αέρα.
4) Με τις ίδιες, πολύ απαλές κινήσεις, ενσωματώνουμε στα κτυπημένα ασπράδια και το τριμμένο parmigiano, το αλάτι και το πιπέρι.
5) Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στην εστία σε μέτρια προς δυνατή και απλώνουμε τα μαλακωμένα κρεμμύδια να καλύψουν όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Στη φωτογραφία βλέπετε κάποια να έχουν τσιγαρισθεί πολύ. Είναι ΛΑΘΟΣ, στο τέλος αυτά είχαν καεί και οι δύο γυναίκες της ζωής μου τα αφαίρεσαν. Πρέπει να μαλακώσουν μόνο στο βήμα 1!!!
6) Αδειάζουμε εκεί μέσα τα κτυπημένα ασπράδια και καλύπτουμε τα μαλακωμένα κρεμμύδια. Θα σας παραξενέψει πόσο παχιά θα είναι η στρώση με τα κτυπημένα ασπράδια. Μην ανησυχείτε, όταν η ομελέτα ψηθεί από την κάτω πλευρά, “τουμπάρει” πολύ εύκολα από την άλλη, τόσο ελαφριά είναι!!!


7) Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτό και με μία σπάτουλα γυρίζουμε την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά της. Τα κρεμμύδια είχαμε πει να τα μαλακώσουμε, έτσι; Όχι να τσιγαρισθούν (γιατί με τα ασπράδια από πάνω θα καιγόντουσαν)
8) Ανακατεύουμε τα ψητά λαχανικά (εάν θέλετε να τα ετοιμάσετε μόνες σας, δείτε βήματα 12-13), με τη vinaigrette που έχουμε φτιάξει (δείτε βήμα 14) και τα απλώνουμε πάνω από τη μισή από την ομελέτα.
Βήμα 9
9) Συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι τα 5 με 6 λεπτά συνολικά, δηλαδή μέχρι να δούμε την ομελέτα να χρυσίζει εξωτερικά αλλά να είναι ακόμη ελαφρά νωπή, μαλακή, στο κέντρο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να τη διπλώσουμε χωρίς να σπάσει (πόσες και πόσες αποτυχημένες προσπάθειες δεν θυμάμαι από τα παλιά, που τις άφηνα να ψηθούν εντελώς πριν τις διπλώσω…)
10) Με τη βοήθεια λοιπόν μίας σπάτουλας, ανασηκώνουμε το μισό της ομελέτες που δεν έχει επάνω του λαχανικά και το διπλώνουμε πάνω από το άλλο μισό της. Αφού τη διπλώσουμε, μπορούμε να την αφήσουμε να τηγανισθεί στο σημείο που μας αρέσει (περισσότερο ή λιγότερο στεγνή και ψημένη), έχοντας μάλιστα την ευκολία να τη γυρίζουμε για να ψηθεί και από τις δύο πλευρές (του ημικύκλιου σχήματος) πλευρές της.
11) Μεταφέρουμε σε πιάτο και τη σερβίρουμε ζεστή-ζεστή.
12) TIP(1)….. ….. ….. Τα ψητά λαχανικά, τα αγοράζετε ή τα φτιάχνετε μόνες σας. Ένας απλός τρόπος είναι να κόψετε δυό πιπεριές, μια ντομάτα, ένα κολοκυθάκι, μερικές φουντίτσες μπρόκολο, ό,τι σας βρίσκετε, τέλος πάντων
13) και να τις ψήσετε στην τοστιέρα. Ούτε κονσέρβες έτοιμων, ούτε φούρνοι, τίποτα, απλά πράγματα.


14) TIP(2)….. ….. ….. Και τη vinaigrette μπορείτε να την αγοράσετε έτοιμη, με ψητά λαχανικά ή κάποιαν άλλη. Εμείς όμως εδώ θα την ετοιμάσουμε μόνοι μας. Θυμάστε τα ψητά λαχανικά και πως τα ετοιμάσαμε; Ε, αν κλέψουμε μία μικρο-ποσότητα (κάτι από τις πιπεριές, κάτι από τη ντομάτα, λίγο μπρόκολο από εδώ, λίγο κολοκυθάκι από εκεί, τα ψιλοκόβουμε (μία ποσότητα μιας σκάρτης κουταλιά) και τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2 μικρά κουταλάκια ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι ελαφρύ, λευκό ξύδι. Ανακατεύουμε καλά (εάν θέλετε, τα πολτοποιείτε όλα σε ένα blender), και είμαστε έτοιμοι.
15) TIP(3)….. ….. ….. Εάν αναρρωτιέστε προς τι το λάθος με τα κρεμμυδάκια, ιδού η εξήγηση: Έχω χάσει το μυαλό μου με αυτά τα υπέροχα λουλούδια στο κήπο
16) TIP(4)….. ….. ….. Αμαρυλλίδες κόκκινες, από βολβούς τουλάχιστον δεκαπενταετίας(!!), που συνεχίζουν και χαρίζουν την ομορφιά τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Λαμπερά και εντυπωσιακά, σχεδόν “μεγαλειώδη” τα άνθη τους, πάνω στους μακριούς καταπράσινους μίσχους του φυτού, αιχμαλωτίζουν το βλέμμα με την μεγαλοπρέπειά τους και σε ξελογιάσουν, σχεδόν σε σαγηνεύουν όσο κανένα άλλο λουλούδι!!!!!