Ο σφουγγοκωλάριος !!!

Τι σημαίνει, σε ποιούς απευθύνεται και σε ποιούς πρέπει να το απευθύνουμε και εμείς ευθαρσώς και με περισσή ειλικρίνεια!!!

Σφουγγοκωλάριος – αρσενικό

(Μειωτικά) (υβριστικά) (προφορικό) εκείνος που καθαρίζει τον πισινό των ισχυρών προσώπων απο τις βρωμιές που παράγουν και (κατ’ επέκταση) ο γλείφτης, ο χαμερπής, ο κόλακας, το καρφί, το τσιράκι, ο αχυράνθρωπος που εκπροσωπεί τα αφεντικά, το παιδί για όλες τις δουλειές, αλλά μόνον εκείνων που είναι ισχυροί ή πλούσιοι. %cf%83%cf%86%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b3%ce%bf%ce%ba%cf%89%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%822 Τον έχουμε δει πολλές φορές στη ζωή μας, τον έχουμε γνωρίσει, έχουμε συναναστραφεί μαζί του και ασφαλώς κάποιοι τον χρειάζονται δίπλα τους για τις “διάφορες ευκολίες” που τους εξασφαλίζει με τις ισχυρές γνωριμίες του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο “σφουγγοκωλάριος” προδίδει όμως τους γνωστούς αλλά και τους φίλους του, δίχως να σκεφτεί το πόσο έντιμο ή δίκαιο είναι. Δε σκέφτεται καν τον πόνο ή την απογοήτευση που τους προσφέρει γιατί απλά ο “σφουγγοκωλάριος” σκέφτεται μόνο τον εαυτό του! Αυτό δε, το κάνει απόλυτα συνειδητά και ασφαλώς με μεγάλη άνεση προκειμένω να εξασφαλίσει τη δική του “θέση” και “ισχύ” δίπλα σε άτομα με μεγάλη επιρροή και τσέπη! Ο “σφουγγοκωλάριος” δεν πιάνεται φίλος, δεν έχει συναισθήματα, πατάει επί πτωμάτων και δεν έχει τύψεις για ότι χυδαίο κάνει ή για όποια καταστροφή προκαλεί. Ζει με το φόβο της “απόλυσης” και για να προστατεύσει τη θέση του “πουλάει” με μεγάλη ευκολία ακόμα και την ψυχή του στο “διάβολο”.

Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής :

 • Λέει πάντα τη μισή αλήθεια.
 • Σηκώνει σπάνια το κινητό του, και ποτέ όταν τον θέλεις εσύ κάτι ή την ώρα της μεγάλης ανάγκης.
 • Δεν παίρνει ποτέ θέση σε κάποιο πρόβλημα, απλά ακολουθεί οδηγίες.
 • Δεν κάνει παρέα με όποιους “έχει στον πάγο” το αφεντικό.
 • Δε μιλάει πολύ και έχει πάντα ένα ύφος χαμένου και σκεπτικού.
 • Γελάει σπάνια με την καρδιά του, του είναι δύσκολο βλέπετε να την ξεθάψει από εκεί που την έχει καταχωνιάσει…
 • Είναι κοντά σου μόνο όταν έχει την ανάγκη σου σε κάτι και πάντα προς όφελος του αφεντικού.
 • Όταν σε πλησιάζει το κάνει μόνο για να πάρει κάτι από εσένα, προς όφελος της δικής του δουλειάς-δουλείας.
 • Όταν έρχεται «πρόσωπο με πρόσωπο» με καταστάσεις που πρέπει να πει την αλήθεια η οποία είναι εις βάρος του «αφέντη» του, προσπαθεί να εμπλέξει διάφορα άτομα ακόμα στη συζήτηση και να αποποιειθεί ο ίδιος την ευθύνη.
 • Κάνει παρέα “κολλητή” με άτομα του χεριού του, που τον θαυμάζουν για όλα αυτά που με υπομονή και ταπεινότητα έχει καταφέρει.
 • Κλείνει πάντα πρώτο τραπέζι πίστα, και φροντίζει να είναι εκείνος που έχει τα απαραίτητα «κονέ» για να «εξυπηρετεί» την παρέα.
 • Αποφεύγει όπως «ο διάολος το λιβάνι» να κάνει παρέα με άτομα που έχουν έντονη «προσωπικότητα», τον κάνουν και νιώθει μειονεκτικά.
 • Ζει διπλή ζωή γιατί και αυτός έχει τις αδυναμίες του απλά χρησιμοποιεί το δύσκολο πρόγραμμα εργασίας για να καλύπτεται από τη σύζυγο.
 • Ότι και να του χαρίσεις, όσο και να τον εξυπηρετήσεις το ξεχνά αμέσως μόλις φύγει από κοντά σου.
 • Ζει μία ζωή γεμάτη «εκπτώσεις» γιατί μπορεί και το κάνει, εφ’ όσον η «ανηθική» του, του το επιτρέπει.
 • Γνωρίζει πόσο ανύπαρκτος είναι δίχως το «γλύψιμο».
 • Μότο ζωής του είναι το: «γλύφωντας, έρποντας και με τα κέρατά μου».
 • Μπαίνει «μπροστινός» στις παράνομες πράξεις των προϊσταμένων του (τζόγος, παράνομο στοίχημα, λαθρεμπορία, σωματεμπορία, χρηματισμός, διακίνηση ναρκωτικών,κλπ) γιατί αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος του. Συνεπώς τον έχουν πάντα στο χέρι !
 • Όπου τον αγγίξεις βρωμάει και το γνωρίζει και ο ίδιος αλλά και ο περίγυρός του… Απολαμβάνει τα πάντα δανεικά και επικίνδυνα παρ’ όλα αυτά υποκλίνεται στα κόπρανα και τις καταλήξεις αυτών !!!

Ο «Σφουγγοκωλάριος» δεν έχει ηθική ούτε στις προσωπικές του σχέσεις. Θέλει και πολλές φορές καταφέρνει να πείσει φίλους και γνωστούς πως ζει «βίο» αμόλυντο όμως αυτό τις περισσότερες φορές είναι μία πλάνη που έχει ο ίδιος δημιουργήσει για να παραπλανεί τους πάντες.

Συνήθως παραπλανεί μέχρι και την ίδια τη σύζυγο γιατί έτσι είναι αυτός, είναι το άτομο που υπάρχει μόνο για το χρήμα, την καλοπέραση, και την ψευδαίσθηση πως είναι κάποιος επειδή είναι δίπλα σε κάποιον που «γνωρίζει από μέσα» τα μυστικά και τις βρωμοδουλειές του. Νιώθει «ο ένας» δίπλα σε όποιο «μεγάλο» υπηρετεί γιατί χωρίς να είναι υπηρέτης δεν είναι «κανένας».

Ο «Σφουγγοκωλάριος» στερείται: Αξιοπρέπεια, ηθική, αισθήματα, συνείδηση, εντιμότητα και γενικότερα είναι ένα «φαιδρό» και «ασήμαντο» άτομο που νιώθει «σημαντικό» μόνο όταν κάνει εξυπηρετήσεις σε αυτόν που τον «πληρώνει».

Σκέψου λοιπόν αν αξίζε να τον έχεις δίπλα σου και να υπολογίζεις σ’ αυτόν αφού ποτέ δεν είναι ουσιαστικά κοντά σου και θα σε πουλήσει στην πρώτη ευκαιρία… Αξίζεις να έχεις συντροφιά τον καλύτερο και όχι τον «σφουγγοκωλάριο» που κάνει μόνο γι’ αυτό που περιγράφει η λέξη…

Η απόφαση είναι δική σου.

 

Νένα Χρονοπούλου – Μητροπούλου