Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πραγματικά απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπισή του, καθώς η μόλυνση στα βλέφαρα από τις ψείρες που ονομάζεται phthiriasis palpebrarum, προκαλείται από από την ψείρα phthiru pubis που αναπτύσσεται στο εφηβαίο.

Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να τις συναντήσουμε ακόμα και στα βλέφαρά μας, όπως και στην περιοχή του θώρακα εφ’ όσον είναι τριχωτή, στις μασχάλες αλλά και στα γένια του προσώπου.

Η ψείρα που είναι ένα έντομο-παράσιτο, όταν βρεθεί στα βλέφαρα (στο άνω βλέφαρο) είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνσή της και γίνεται αποκλειστικά και μόνο από ειδικό.

Παρ’ όλο που οι συγκεκριμένες ψείρες αναπτύσσονται στο εφηβαίο έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της παρουσίας της και στα παιδιά στην περιοχή των άνω βλεφάρων, γι’ αυτό πρέπει να δοθεί από τους γονείς ιδιαίτερη σημασία στα συμπτώματα.

Παιδιά και ενήλικοι μπορεί να παρουσιάσουν:

 • Έντονη φαγούρα στα μάτια.
 • Πόνο στα μάτια.
 • Κοκκινίλα.
 • Κάποιες φορές τσούξιμο.
 • Χαμηλός πυρετός (δέκατα), και το σημαντικότερο
 • Τσίμπλες που είναι επίμονες και γλοιώδεις. (προσοχή απομακρύνονται μόνο από ειδικό)

Εάν διαπιστώσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει το συντομότερο να απευθυνθείτε σε ειδικό (οφθαλμίατρο) για την άμεση αντιμετώπισή της μόλυνσης και θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι κολλητική. Συνεπώς θα πρέπει να ακολουθήσετε αυστηρούς κανόνες υγιεινής.


Οι κανόνες υγιεινής και σ’ αυτή την περίπτωση δε διαφέρουν από τους κανόνες που επιβάλλονται σε κάθε μόλυνση, δηλαδή:

 • Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και ειδικά πριν από κάθε γεύμα ή μετά από κάθε δραστηριότητα.
 • Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται πάντα με σαπούνι ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα ή με μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη.
 • Η διάρκεια του πλυσίματος πρέπει να είναι τουλάχιστο 15 με 20 δευτερόλεπτα.
 • Απαγορεύεται να ακουμπάμε τα χέρια μας στο στόμα μας, τη μύτη ή τα μάτια μας ακόμα και αν έχουμε πλύνει τα χέρια μας το προηγούμενο λεπτό.
 • Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο για δική μας χρήση. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και με τα σκεύη φαγητού, το ποτήρι μας και ασφαλώς με τα σεντόνια και το μαξιλάρι μας.
 • Δεν επιτρέπεται να τρίψουμε τα μάτια μας με γυμνά χέρια όση φαγούρα και να νιώσουμε.
 • Δεν πρέπει να έλθει σε επαφή το πρόσωπό μας (φιλιά, αγκαλιές) με κανένα άλλο άτομο και για τη δική μας προστασία αλλά και για να μη μεταδώσουμε τη μόλυνση στους οικείους μας.

Θεραπεία

Εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής έχουμε κερδίσει τη μισή θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά για να απομακρυνθεί η ψείρα και η κόνιδα από τα βλέφαρα πρέπει ο οφθαλμίατρος και μόνο αυτός να την απομακρύνει με μία ειδική «λεπτή λαβίδα» .

Η απομάκρυνση της ψείρας και της κόνιδας είναι μία αρκετά επώδυνη διαδικασία γιατί η λαβίδα πιάνει μία-μία και τις ψείρες αλλά και τις κόνιδες που είναι ασφαλώς πολύ μικρότερες.

 

Διαβάστε ακόμη: 

Mega Service: Το φαινόμενο των κουνουπιών μέσα στο χειμώνα !

 

Γι’ αυτό ο ασθενής θα πρέπει να κάνει υπομονή και εάν πρόκειται για παιδί θα πρέπει να το έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα για το τι θα αντιμετωπίσει έτσι ώστε να συνεργαστεί.

Ο οφθαλμίατρος πιθανόν να συστήσει διάφορα κολλύρια που θα μειώσουν το χρόνο της θεραπείας, αλλά σε καμία περίπτωση ο ασθενής δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει με δική του πρωτοβουλία, δίχως τη συμβουλή ιατρού κανένα κολλύριο για τα μάτια.

Όπως δεν επιτρέπεται να πλύνει τα μάτια του με διάφορα αντιφθειρικά προϊόντα που τα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο στα μαλλιά μας (λοσιόν και σαμπουάν).Σημαντική διευκρίνιση

Η μόλυνση από ψείρες και η επιπεφυκίτιδα έχει παρόμοια συμπτώματα και είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος δίχως  επιστημονική εμπειρία ποια από τις δύο ασθένειες έχει προσβάλει τον ασθενή.

Η διάγνωση θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από οφθαλμίατρο γιατί είναι πολύ εύκολο σ’ αυτές τις περιπτώσεις να παρασυρθούμε σε λάθος εκτιμήσεις.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας ανησυχήσει είναι οι «τσίμπλες» στα βλέφαρα είτε παιδιών, είτε ενηλίκων.

 

Mega Service

Πάντα δίπλα στον άνθρωπο

Διεύθυνση:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΕΩΣ 69 & ΛΕΩΦ.ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 71   2ος ΟΡΟΦΟΣ,ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Τηλέφωνο:
210 46 27 777,210 40 14 666,6974 43 99 09
Σε άτομα ΑΜΕΑ έκπτωση 30%