Οι σπόροι Κάνναβης αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, για vegan αλλά και για την περίοδο της νηστείας. Τα επιστημονικά δεδομένα την κατατάσσουν σαν μία από τις κορυφαίες πηγές φυτικής πρωτεΐνης και η απόδοση της καλλιέργειας την κάνει μία από τις πιο οικονομικές και οικολογικές πηγές πρωτεΐνης.
H κάνναβη είναι ένα παρεξηγημένο φυτό, που είχε μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη επιβίωση από τους αρχαίους χρόνους. Τις αρχές του 20ου αιώνα απαγορεύτηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης της ως ναρκωτικό, χωρίς να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών και η καλλιέργεια του σχεδόν εξαφανίστηκε. Όπως λέει και ο σοφός λαός, καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα!
Μπορεί να έχει μειωθεί η χρήση της, λόγω της απαγόρευσης της αλλά βρίσκεται γύρω μας σε περισσότερες μορφές από ότι πιστεύουμε. Το καναβούρι που τρώνε τα καναρίνια μας είναι σπόροι κάνναβης. Τα πάνινα παπούτσια και πολλά ρούχα μας είναι φτιαγμένα από το ανθεκτικό φυτό.
Όλα τα σημαντικά έγγραφα της ιστορίας αλλά και τα έργα των μεγάλων ζωγράφων έχουν γίνει σε χαρτί ή καμβά κάνναβης (εξου και η λέξη καν-βας).
Στην Ελλάδα, μέχρι την δεκαετία του 80 υπήρχαν κανναβουργεία, στην Έδεσσα, την Κέρκυρα και αλλού. Επεξεργάζονταν την κλωστική κάνναβη, της οποίας οι ίνες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και έφτιαχναν σκοινιά, καραβόπανα, τσουβάλια κ.ο.κ. Μάλιστα αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο χαρτιού, που θα μπορούσε να σώσει τα δάση από τον αφανισμό, αφού έχει 4 φορές μεγαλύτερη απόδοση ανά εκτάριο γης και η σοδειά της ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Χρησιμοποιείται επίσης ως βιοκαύσιμο για τις μηχανές diesel. Eίναι καλύτερα λοιπόν να ενημερωθούμε για την σπουδαιότητα του φυτού αυτού, πριν βιαστούμε να το απορρίψουμε! Δεν είναι όμως μόνο η χρηστική αξία που έχει για τον άνθρωπο, αλλά και η διατροφική και σε αυτήν θα αναφερθούμε παρακάτω!
Η κάνναβη (hemp αγγλιστί) προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa L. Ναι, στην ίδια οικογένεια ανήκει και η μαριχουάνα και το χασίς. Δεν περιέχουν όμως όλες οι ποικιλίες κάνναβης ψυχότροπες ουσίες. Η βιομηχανική και η κλωστική κάνναβη δεν πρέπει να συγχέονται με την ινδική κάνναβη, την μαριχουάνα και το χασίς. Οι ποικιλίες που αναπτύσσονται πλέον βιομηχανικά μηδενίζουν την περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες , ώστε να μπορεί ο άνθρωπος ακίνδυνα να εκμεταλλευτεί αυτό το υπερ-φυτό προς όφελος του.Διατροφική αξία

Όπως και η σόγια, η κάνναβη έχει την εξαιρετική ιδιότητα να περιέχει πλήρηπρωτεΐνη, περιέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, στις επιθυμητές μάλιστα αναλογίες. Η κάνναβη έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ω-6 και ω-3 λιπαρά σε ιδανική αναλογία! Είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που περιέχει ω-6 με GLA, ένα λιπαρό οξύ που θεωρείται ιδαίτερα ευεργετικό για το σώμα.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η κάνναβη είναι φαγητό, όχι διατροφικό συμπλήρωμα! Αυτό σημαίνει ότι καμία συγκεκριμένη ποσότητα δεν μπορεί να μας βοηθήσει ή να μας βλάψει.
ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΠΑΣΜΕΝΟΙ

Σούπα από σπόρους κάνναβης

Υλικά:

225γρ.σπόροι κάνναβης,

225γρ.αμύγδαλα,

2-3 φέτες κριθαρένιο ψωμί,

110γρ καστανή ζάχαρη,

½ κουταλάκι πιπερόριζα,

250-300ml φυτικό ζωμό,

κρόκο Κοζάνης,

μπαχάρι

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τους σπόρους σε νερό μέχρι να ανοίξουν.
  2. Στραγγίστε τους κρατώντας το νερό και λιώστε τους μαζί με τα αμύγδαλα και βάλτε το μείγμα ξανά στο νερό.
  3. Στη συνέχεια κόψτε σε πολύ μικρά κομματάκια το ψωμί και ρίξτε το στον φυτικό ζωμό.
  4. Έπειτα ενώστε το μείγμα με το ζωμό και η σούπα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.