Οι λεκέδες από μελάνι, ομολογουμένως, δεν είναι οι συχνότεροι λεκέδες που μπορεί να κληθείς να αντιμετωπίσεις. Έτσι, δεν είναι παράξενο να νιώθεις μια ανησυχία, όταν αντικρίζεις πάνω στα ρούχα σου, ή πάνω στα ρούχα του παιδιού σου έναν καινούριο λεκέ από μελάνι. Το πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα, μπορεί να γίνει ένα ερώτημα που θα σε απασχολήσει αρκετά. Σκέφτεσαι πως δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να το καθαρίσεις και πως είναι καλύτερα να πετάξεις το ρούχο;


Ίσως να ήταν καλό να δοκιμάσεις κάποιες έξυπνες συνταγές, προτού πάρεις απόφαση ότι το ρούχο είναι πέραν πάσης σωτηρίας. Ειδικά αν πρόκειται για κάποιο αγαπημένο κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου, αξίζει η προσπάθεια. Έχε υπόψιν σου, εκ των προτέρων, ότι κάθε συνταγή λειτουργεί καλύτερα όταν ο λεκές είναι ακόμα υγρός. Επίσης, σε καμία περίπτωση μην πλύνεις στο πλυντήριο και μη στεγνώσεις το λεκιασμένο ρούχο, προτού δοκιμάσεις τις συνταγές!

1Με γάλα

Φανταζόσουν ότι ένα τόσο απλό υλικό που μπορεί να βρίσκεται ήδη στο ψυγείο σου, μπορεί να καταπολεμήσει λεκέδες από μελάνι; Κι όμως, το γάλα είναι ένα πολύ εύχρηστο υλικό που θα σε βοηθήσει να σώσεις τα ρούχα σου. Όμως πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με γάλα; Για αρχή, πρέπει να εξασφαλίσεις ότι το μελάνι δε θα εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του ρούχου, ή στις επιφάνειες του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, τοποθέτησε το ρούχο σε μια επιφάνεια που δεν κινδυνεύει να καταστραφεί, το οποίο θα έχεις καλύψει με άχρηστα πανιά, ή μεγάλη ποσότητα χαρτιού κουζίνας.

Στη συνέχεια, πράξε ανάλογα με το μέγεθος του λεκέ. Αν πρόκειται για μια μικρή κηλίδα από στυλό, τα πράγματα είναι απλά. Τοποθέτησε ένα κομμάτι βαμβάκι κάτω από το ρούχο, στο σημείο όπου βρίσκεται η κηλίδα. Έπειτα, βύθισε ένα δεύτερο κομμάτι βαμβάκι μέσα σε χλιαρό γάλα, και τρίψε το πάνω στην κηλίδα.

Αν ο λεκές είναι αρκετά μεγάλος, θα χρειαστεί να βυθίσεις το λεκιασμένο κομμάτι του ρούχου μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό γάλα. Άφησε το γάλα να δράσει για αρκετές ώρες, ή και για μια νύχτα. Τέλος, ξέπλυνε το με άφθονο νερό και τρίψε λίγο λεμόνι πάνω του. Αν η διαδικασία δεν πετύχει την πρώτη φορά, μπορείς να την επαναλάβεις. Σκοπός σου είναι να εξαφανίσεις εντελώς το λεκέ, προτού πλύνεις το ρούχο στο πλυντήριο.

Προηγούμενο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ