Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού είναι δελεαστικό να ανάψεις το air-condition ή αν δεν έχεις, τον ανεμιστήρα. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα κόλπα που μπορούν να σε δροσίσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απομακρύνεις τη ζέστη από το σπίτι σου χωρίς να φουσκώσεις το λογαριασμό της ΔΕΗ

 1. Κράτησε τα παντζούρια κλειστά

Το 30% της ανεπιθύμητης θερμότητας προέρχεται από τα παντζούρια. Και τέντες να έχεις απόφυγε τις ώρες που ο ήλιος καίει να έχεις τα παντζούρια ανοιχτά, αν θες να εξοικονομήσεις μέχρι 7% στο λογαριασμό της ΔΕΗ και χαμηλότερες εσωτερικές θερμοκρασίες. Με άλλα λόγια, το κλείσιμο των παντζουριών εμποδίζει ουσιαστικά το σπίτι σου να γίνει ένα μικρό θερμοκήπιο.

 1. Προτίμησε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες

Οι ανοιχτόχρωμες κουρτίνες μειώνουν τη θερμοκρασία εντός του σπιτιού έως και 33%.

 1. Έχε κλειστές τις πόρτες στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς

Έτσι θα αποφύγεις τη μεταφορά ζεστού αέρα από τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς στα δωμάτια που χρησιμοποιείς. Θα επωφεληθείς από αυτό ειδικά τη νύχτα.

 1. Καλύτερα ανεμιστήρας από air-condition

Για ακόμα καλύτερη απόδοση, βάλε ένα μπολ με πάγο ή ένα κρύο μπουκάλι νερό μπροστά από τον ανεμιστήρα, ώστε ο αέρας που παράγει να είναι πιο δροσερός και υγρός.

 1. Βεβαιώσου ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ανεμιστήρες διαθέτουν διακόπτη από τον οποίο μπορείς να επιλέξεις τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα βάλε τον ανεμιστήρα να κινείται δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω ενώ το καλοκαίρι ρύθμισε τον να γυρίζει αριστερόστροφα για να κυκλοφορήσεις το βαρύτερο δροσερό αέρα.

 1. Τα βαμβακερά και τα πικέ είναι πιο δροσερά από τα συνθετικά και τα φλις

Τα βαμβακερά κλινοσκεπάσματα και η πικεδένιες κουβερτούλες είναι η πιο έξυπνη κίνηση του καλοκαιριού. Είναι δροσερά και δεν συγκρατούν θερμότητα.

 1. Εστίασε στη θερμοκρασία του σώματός σου και όχι του σπιτιού σου

Οι πρόγονοί μας επέζησαν χωρίς κλιματισμό. Μπορούμε και εμείς. Προσπάθησε το καλοκαίρι να δροσίζεις και να ενυδατώνεις το σώμα σου. Κρύα ροφήματα, βρεγμένα πανιά σε καρπούς και λαιμό και χλιαρά ντους, ώστε να νιώθεις τη δροσιά περισσότερο. Πολλοί έχουν ένα μπολ με παγωμένο νερό δίπλα στο κρεβάτι τους και βουτάν τα πόδια τους μέσα μόλις αισθανθούν ζεστασιά.

 1. Βάλε τα κλινοσκεπάσματά σου στο ψυγείο για λίγο

Πριν κοιμηθείς βάλε το μαξιλάρι σου και το σεντόνι σου για λίγο στο ψυγείο. Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτή η ελαφριά υγρασία θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Πρόσεχε μόνο μην το παρακάνεις και πάθεις καμία πνευμονία.

 1. Ύπνος στο πάτωμα ή στο ισόγειο του σπιτιού σου

Μια κουβερτούλα καταγής θα σε κάνει να κοιμηθείς στο λεπτό όση ζέστη κι αν έχεις αρκεί να βολεύεσαι. Επίσης, αν το σπίτι σου είναι διώροφο προτίμησε να κοιμηθείς στο ισόγειο, που είναι πιο δροσερά, για να μη σου πω στο υπόγειο (ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω).

 1. Τη νύχτα να κοιμάσαι με ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία τη νύχτα πέφτει αισθητά, γι΄ αυτό καλύτερα να κοιμάσαι με ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες. Όταν ξημερώσει κλειστές γιατί η ζέστη στο δωμάτιο θα γίνει σύντομα ανυπόφορη.

 1. Όχι στους λαμπτήρες πυρακτώσεως, ναι στα LED

Οι λάμπες πυρακτώσεως παράγουν πολλή θερμότητα και κάνουν τη ζέστη μέσα στο σπίτι αφόρητη. Γι’ αυτό κλείσε τα φώτα που δεν σου χρειάζονται. Θα γλιτώσεις θερμότητα, αλλά και χρήμα! Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις κοινούς λαμπτήρες και σποτ με ενεργειακούς και σποτ LED, που δεν παράγουν καθόλου θερμότητα και έτσι θα κάνεις τεράστια οικονομία.

 1. Απόφυγε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών

Και ειδικά του φούρνου, καθώς επίσης και το πλύσιμο πιάτων και ρούχων σε πλυντήρια τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας. Βάλε πλυντήριο τις βραδινές και όχι τις μεσημεριανές ώρες. Μαγείρεψε από το βράδυ για την επόμενη μέρα. Επιπλέον, οι κατσαρόλες, οι βραστήρες και οι χύτρες ταχύτητας είναι μερικές από τις συσκευές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Μην ξεχνάς ότι μειώνοντας την εσωτερική θερμότητα του σπιτιού σου, θα χρειαστείς πολύ λιγότερη ενέργεια για να το δροσίσεις.Πηγή:singlewoman.gr