ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Βλαστοκύτταρα και αυτισμός

 

K KOYZH-KOΛΙΑΚΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ Biohellenika.Α.Ε

Facebook : Κοκκώνα Κουζή

ΚΟΚΚΩΝΑ ΚΟΥΖΗ – ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ

 

Ο αυτισμός είναι μια νόσος αγνώστου αιτιολογίας και ως πιθανά αίτια θεωρούνται η δυσπλασία του εγκεφάλου λόγω σοβαρών λοιμώξεων της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης, γονιδιακές βλάβες μη ανιχνεύσιμες σήμερα και κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου κατά τον τοκετό. Καμία θεραπεία μέχρι σήμερα, φαρμακευτική ή ψυχοθεραπευτική δεν έδωσε αποτέλεσμα.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Από το 2012 γίνεται χρήση των βλαστοκυττάρων η οποία έχει λάβει έγκριση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NationalInstituteofHealth-ΝΙΗ). Συγκεκριμένα ο Οργανισμός έχει εγκρίνει τη χρήση των βλαστοκυττάρων σε 9 μελέτες οι οποίες έχουν υποβληθεί από διάφορες χώρες.

Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από το αίμα του πλακούντα ή από το λιπώδη ιστό ή συνδυασμός και των δύο και είναι αυτόλογα, δηλαδή προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Από την άποψη αυτή θεωρούνται ασφαλή και δεν χρειάζεται η παράλληλη χορήγηση φαρμάκων, όπως στην περίπτωση που τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από ξένο ιστοσυμβατό δότη.

Επίσης τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή ανήκουν στον τύπο του ενήλικα και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΡΥΪΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στην Ιατρική, επειδή υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας όγκων, όχι απαραίτητα κακοήθων .
Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από το λιπώδη ιστό του παιδιού με λιποαναρρόφηση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Το υλικό της λιποαναρρόφησης μεταφέρεται στο εργαστήριο άμεσα, απομονώνονται, εξετάζονται και κρυοσυντηρούνται τα βλαστοκύτταρα. Η διαδικασία αυτή διαρκεί 10 ημέρες και μετά από τον ποιοτικό έλεγχο προγραμματίζεται η χορήγηση.

Οι εξετάσεις που γίνονται στα βλαστοκύτταρα είναι κυτταρολογικές με τις οποίες μετράται ο αριθμός των κυττάρων και μικροβιολογικές με τις οποίες εξετάζεται πιθανή μικροβιακή επιμόλυνση. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων γίνεται σε φυσιολογικό ορό ενδοφλέβια, χωρίς μέθη ή αναισθησία σε τρεις συνεδρίες με μεσοδιάστημα τριών μηνών. Η ποσότητα των κυττάρων που χορηγούνται κάθε φορά εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό των κυττάρων που απομονώθηκαν αρχικά και το βάρος του παιδιού.

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τον Δεκέμβριο του 2013, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης στο περιοδικό Translational Medicine όπου έγινε θεραπεία 37 αυτιστικών παιδιών ηλικίας 3 έως 12
ετών, αγόρια και κορίτσια, με ομφαλοπλακουντιακό αίμα και μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. [JournalofTranslationalMedicine 2013, 11:196 doi:10.1186/1479-5876-11-196].
Ανάλογη κλινική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν με την υποστήριξη των εργαστηρίων της Biohellenika.

Στη μελέτη αυτή μέχρι σήμερα μετείχαν 190 παιδιά στα οποία χορηγήθηκαν αυτόλογα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος ή του λιπώδους ιστού ή συνδυασμός και των δύο. Ο λιπώδης ιστός περιέχει μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα. Μετέχουν παιδιά κάτω των 15 ετών και τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2013 από τον ιατρό Κο Τράπαλη Βασίλειο στο διεθνές συνέδριο της Νευροαποκατάστασης (Neurorestoration) στο Βουκουρέστι. Η μέθοδος είναι ασφαλής και δεν παρατηρήθηκε καμία επιπλοκή.

 

Τράπαλης Βασίλειος

Διευθυντής – Επιστημονικός υπεύθυνος Παιδοχειρουργικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan
Υπεύθυνος θεραπευτικής χρήσης αυτόλογων βλαστοκυττάρων σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Βασίλης Γεωργίου Τράπαλης

trapalisgv@gmail.com