Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

 

Υλικά συνταγής:

1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ.

2 ξερά κρεμμύδια

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μπαχάρι

1 πρέζα γαρίφαλο

1 κούπα τριμμένες ντομάτες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση συνταγής:

Καθαρίζετε το χταπόδι. Πλένετε καλά το χταπόδι και το κόβετε σε μπουκιές. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνετε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά.

Τότε προσθέτετε το χταπόδι και το σοτάρετε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά και ανακατεύετε να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτετε τον πελτέ και τον τρίβετε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα.

Σβήνετε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρετε (τρίβετε) τη βάση της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας. Αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Τότε προσθέτετε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).

Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10΄-12΄, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό.

Αλατοπιπερώνετε προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).

Συνταγή/φωτογραφία: argiro.gr

Πηγή: www.mama365.gr