Η χανιώτικη τούρτα είναι μια κρητική σπεσιαλιτέ κρεατόπιτας. Περιέχει βραστό αρνί ή κατσίκι, που είτε βράζουμε εκείνη την ώρα ή μας έχει περισσέψει από την προηγούμενη. Γι’ αυτό συνηθίζεται το Πάσχα, ώστε να αξιοποιείται το αρνί που περισσεύει από το γιορτινό τραπέζι.

Η χανιώτικη τούρτα ή κρεατότουρτα είναι πεντανόστιμη και θα τη βρείτε σε διάφορες παραλλαγές, που όλες σχεδόν περιλαμβάνουν μπόλικα τυριά. Στα Χανιά βάζουν αρκετά τοπικά τυριά όπως ανθότυρο, τυρομάλαμα, τριμμένο πηχτόγαλο, μαλάκα (τυρί είναι όχι βρισιά, δείτε στο τέλος της συνταγής!) αλλά και στάκα ή στακοβούτυρο.

Σε αυτή τη συνταγή θα δούμε μια πιο απλή παραλλαγή μόνο με ένα τυρί, τη μυζήθρα, και κανέλα, την οποία συνηθίζουν στα δυτικά Χανιά. Στην ανατολική πλευρά, συνηθίζουν να φτιάχνουν την Κρεατότουρτά τους με δυόσμο αντί για κανέλα και να βάζουν τέσσερα τυριά.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αρνί
  • 1 κιλό ανθότυρο ή μυζήθρα μαλακή και γλυκιά
  • Κανέλα
  • 1 αυγό
  • Λίγο σουσάμι
  • Αλάτι και φρέσκο πιπέρι
  • Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
  • 2 χοντρά φύλλα ζύμης

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό και το βάζουμε να βράσει. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, βάζουμε το κρέας μας μέσα και το βράζουμε καλά μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

Ύστερα, με μια πηρούνα βγάζουμε το αρνί από την κατσαρόλα και αφαιρούμε τις πέτσες και τα κόκαλα. Το ξεψαχνίζουμε και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.

 

Προσθέτουμε στο αρνί λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα.

Παίρνουμε ένα ταψί, το βουτυρώνουμε και απλώνουμε κάτω το ένα φύλλο ζύμης.

Βάζουμε επάνω την μισή μυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι, αφήνοντας λίγο κενό στα πλάγια της ζύμης για το κλείσιμο του φύλλου της κρεατόπιτας μας.

Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και λίγη κανέλα.

Καλύπτουμε τη μυζήθρα με κρέας. Αν έχουμε στάκα ή στακοβούτυρο, μπορούμε να προσθέσουμε στο κρέας μικρά κομματάκια. Θα απογειώσει τη άλλη γεύση αλλά θα είναι και πιο βαρύ!

Συνεχίζουμε με μια ακόμα στρώση μυζήθρας με πιπέρι και κανέλα.

Σκεπάζουμε την κρεατόπιτα με το δεύτερο φύλλο, και κλείνουμε πολύ καλά την κρεατόπιτα γύρω γύρω στις άκρες.

Αλείφουμε το πάνω μέρος της κρεατότουρτας με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε την κρεατόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Η Χανιώτικη κρεατότουρτα είναι έτοιμη!

 

Συμβουλές

  • Μια πιο εύκολη εκδοχή της κρεατότουρτας είναι να χρησιμοποιήσουμε κρέας που μας έχει περισσέψει από ένα τραπέζι.
  • Αν μπορούμε να βρούμε τη μαλάκα των Χανίων (είπαμε το τυρί), το αναμειγνύουμε με το ανθότυρο: 3/4 ανθότυρο και 1/4 μαλάκα.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Γιατί τη λένε… τούρτα αφού είναι κρεατόπιτα;

Στα Χανιά και όλη την Κρήτη αυτήν την παραδοσιακή κρεατόπιτα την λένε κρεατότουρτα. Όμως η ονομασία «τούρτα» χρησιμοποιείται σε πολλές νησιωτικές περιοχές για πίτες. Για παράδειγμα, στη Σύμη, στην Αλόννησο και αλλού, τούρτες ονομάζουν κάποιες πίτες με τυρί που φτιάχνουν με ζύμη που φουσκώνει και τις ψήνουν στο φούρνο. Οπότε μην μας κάνει εντύπωση το όνομα…

Τι ειναι η στάκα;

Η στάκα είναι κάτι… ανάμεσα σε βούτυρο και τυρί. Εχει πολύ πλούσια γεύση αλλά και πολλές θερμίδες. Δίνει απίστευτη γεύση και έντονο άρωμα.

Τι ειναι η «Μαλάκα»;

Η μαλάκα είναι μια τυρόμαζα που βγαίνει κατά το πρώτο στάδιο τυροκόμησης της γραβιέρας. Είναι ελαστική και ομοιογενής και χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε πίτες και κυρίως στη Χανιώτικη τούρτα.



Πηγή:supersyntages.gr