Δεν υπάρχει τέλεια ή ιδανική ηλικία για να κάνεις παιδί, οπότε καιρός να σταματήσεις να βασανίζεσαι. Εξαρτάται από τις συγκυρίες, από την υγεία μιας γυναίκας, τις προτεραιότητές της και από πολλά άλλα, όπως το ότι οι γυναίκες – δυστυχώς – δεν είναι αιωνίως γόνιμες

Mην πιστεύετε κανέναν αν δεν ακούσετε και την άλλη πλευρά

Αρκετές αποφάσεις τις παίρνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως σε ένα εστιατόριο αν θα φάμε σαν συνοδευτικό με τη μπριζόλα μας ρύζι ή πατάτες τηγανητές. Ανάμεσα σε αυτές τις αποφάσεις είναι και η χρήση του προφυλακτικού κάθε φορά που κάνουμε σεξ με το σύντροφό μας ή κάποιον, τον οποίο ποθούμε πολύ. Το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις παιδί σε καμιά περίπτωση δεν είναι απόφαση της στιγμής και δεν ξέρω καν αν είναι κάτι που μπορείς να προβλέψεις.

Δεν υπάρχει τέλεια ή ιδανική ηλικία για να κάνεις παιδί, οπότε καιρός να σταματήσεις να βασανίζεσαι. Εξαρτάται από τις συγκυρίες, από την υγεία μιας γυναίκας, τις προτεραιότητές της και από πολλά άλλα, όπως το ότι οι γυναίκες – δυστυχώς – δεν είναι αιωνίως γόνιμες.

Η αλήθεια είναι πως ορισμένες ηλικίες είναι ιδανικότερες από άλλες όσον αφορά στη σύλληψη. Δεν είσαι το ίδιο γόνιμη στα 20 σου και στα 40 σου. Κάθε γυναίκα γεννιέται «κουβαλώντας» ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων (περίπου 1-2 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων).

Αυτός ο αριθμός μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Μόλις ένα κορίτσι μπει στην εφηβεία και ξεκινήσει να έχει έμμηνο ρύση, μπορεί να μείνει έγκυος (μεταξύ των 10 και 14 ετών σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας).

Από δω και πέρα έχουμε τα εξής: το σώμα μιας έφηβης είναι εξαιρετικά γόνιμο κατά την εφηβεία, άρα έτοιμο για αναπαραγωγή, αλλά τί γίνεται με τις υπόλοιπες παραμέτρους; Μια εγκυμοσύνη, μια γέννα και το μεγάλωμα ενός παιδιού συνεπάγεται έξοδα και ωριμότητα, παράμετροι στις οποίες μια 15χρονη δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανταποκριθεί.

Βιολογικώς, η καλύτερη ηλικία για να μείνει έγκυος μια γυναίκα είναι στα 20 της. Το σώμα της είναι αρκετά ώριμο για να «φιλοξενήσει» ένα παιδί και έχει και μια ολόκληρη δεκαετία πριν η γονιμότητά της αρχίσει να μειώνεται.

Το θέμα μείωσης της γονιμότητας μιας γυναίκας όσο μεγαλώνει σε ηλικία είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό έδειξε ότι οι γυναίκες που πλησιάζουν τα 40 έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες στις γόνιμες μέρες τους σε σχέση με όσες είναι γύρω στα 20.

Και στα 30 σου αν συλλάβεις, σε σχέση με τα 20 οι κίνδυνοι ενδεχομένως να είναι αυξημένοι: Η πιθανότητα θανάτου στη γέννα, για παράδειγμα, είναι υψηλότερη για γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, καθώς και ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας και διαβήτη λόγω κύησης. Αλλά δεν είναι όλα τα νέα κακά: Νέες έρευνες καταδεικνύουν ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία μητέρες μπορούν, παρά τις κακές στατιστικές, να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες και υγιή μωρά.

Η βιολογία είναι μια επιστήμη που δεν λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην καθυστέρηση της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη του LSE, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας 35 – 39 ετών τείνουν να παίρνουν καλύτερους βαθμούς σε διαγωνίσματα στα 10 – 11 τους χρόνια σε σχέση με αυτά που γεννήθηκαν από μικρότερες μητέρες. Γιατί; Οι μεγαλύτερες μαμάδες συνήθως έχουν ανώτερο επίπεδο μόρφωσης και μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, κάτι που συμβάλλει στο να κάνουν πιο έξυπνα παιδιά.

Οπότε, λοιπόν, τα 20 βιολογικά είναι η καλύτερη ηλικία για να κάνεις παιδί. Τί γίνεται, όμως, αν έχεις χρέη και προσπαθείς να ξεχρεώσεις ή δεν έχεις βρει ακόμα τον κατάλληλο; Ακόμα κι έτσι, αν ξέρεις ότι θέλεις να κάνεις ένα παιδάκι κάποια στιγμή στο μέλλον, τα 20 σου είναι μια καλή στιγμή για να κάνεις, τουλάχιστον, σχέδια για το μέλλον.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και πλέον ο γυναικολόγος σου μπορεί να σου κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσει πόσα ωάρια έχεις απόθεμα. Η γνώση του τί γίνεται στον οργανισμό σου μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις πότε είναι η κατάλληλη ηλικία και στιγμή για σένα για να κάνεις παιδί.

Σε γενικές γραμμές το ιδανικό είναι να συλλάβεις πριν τα 37 επειδή, όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να μείνεις έγκυος.

«Δεν είναι τόσο εύκολο όσο οι άνθρωποι νομίζουν. Πολλές γυναίκες αφιερώνουν χρόνο προσπαθώντας να αποφύγουν εγκυμοσύνες και ξαφνικά όταν το αποφασίζουν και προσπαθούν να μείνουν έγκυες, συνειδητοποιούν πόσο δύσκολο είναι στην πραγματικότητα να το πετύχουν». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναικολόγοι δεν συζητούν απλά με τους ασθενείς τους για τη γονιμότητα, αλλά τους ζητούν επίσης να εξεταστούν για να έχουν μια ευρύτερη εικόνα της υγείας τους.

Για παράδειγμα, η επιλογή να καθυστερήσεις το να κάνεις παιδιά μπορεί να είναι, κατά τη γνώμη σου η καλύτερη επιλογή την παρούσα στιγμή, από βιολογικής όμως άποψης; Έχεις σκεφτεί αν «προλαβαίνεις;».

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να κάνει συστάσεις σε μια γυναίκα για το πότε πρέπει να κάνει παιδί. Είναι μια απόλυτα προσωπική επιλογή. Οφείλει όμως να γνωρίζει τί της συμβαίνει και ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές. Πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα.

Από τεχνικής άποψης, εφ’ όσον εξακολουθείς να έχεις ωορρηξία και δεν έχεις φτάσει στην εμμηνόπαυση – που συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 48-51 ετών, μπορείς να συλλάβεις. Η πρόοδος στις θεραπείες γονιμότητας και ο προγεννητικός έλεγχος έχει κάνει επιλογή για όλο και περισσότερες γυναίκες την μητρότητα στα 40 και στα 50 τους.

Η κύηση είναι διαφορετική από τη σύλληψη ενός εμβρύου και εφόσον η μήτρα σου είναι υγιής και μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός μωρού, είναι πιθανό για κάποια να κάνει παιδί και στα 50 της με εξωσωματική γονιμοποίηση ή και με ωάρια δότριας.

Έχε στο νου σου ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση ή η χρήση ωαρίων δότριας είναι εξαιρετικά δαπανηρή οπότε μπορεί να μην είναι εφικτή επιλογή για τα οικονομικά σου δεδομένα.

Ηθικά δεν υπάρχει «σωστή» ηλικία ή στιγμή για να μείνεις έγκυος και να κάνεις παιδί. Η επιλογή της ηλικίας εξαρτάται από πλήθος παραγόντων που ποικίλουν για τον καθένα.

Οι γυναίκες το βλέπουν ως μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους, οπότε νομίζω ότι είναι καλό για αυτές να το σκεφτούν και να δουν τί τους ταιριάζει καλύτερα. Είναι όλα σχετικά με το πώς νιώθεις και το αν είσαι αρκετά ώριμη για να το κάνεις.

Πηγή: singlewoman.gr