Παραδέχτηκε «αμηχανία, παραλείψεις και πινγκ-πονγκ ευθυνών» – Επιτέθηκε σε όσους «εμπλέκουν τον πόνο με την πολιτική σκοπιμότητα» – Ανακοίνωσε την κατάργηση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Ανθρώπινη τραγωδία χαρακτήρισε την ανείπωτη καταστροφή με τους 93 νεκρούς στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας. Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν σε βάθος τα πώς και τα γιατί ώστε να διασαφηνιστούν τα λάθη του κρατικού μηχανισμού για τη διερεύνηση των αιτιών της μεγάλης καταστροφής.  Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε εμμέσως ότι η τραγωδία στο Μάτι την αποφράδα 23η Ιουλίου οφείλεται και «αμηχανία, παραλείψεις και πινγκ-πονγκ ευθυνών» μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και αξιωματούχων.

«Όχι κάλπες πάνω στα αποκαϊδια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν αυτοί που ήταν στην πρώτη γραμμή, που έζησαν τον ανθρώπινο πόνο, τον βίωσαν οι ίδιοι» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια». Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον πυροσβέστη Ανδρέα Δημητρίου ο οποίος έχασε στο Μάτι το αβάπτιστο αγοράκι του ηλικίας έξι μηνών αλλά και τη σύζυγό του Μαργαρίτα Διονυσιώτη που υπέκυψε στα τραύματά της έπειτα από πολυήμερη μάχη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Η βούλησή μου είναι σαφής: Τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί. Όλα να διερευνηθούν αλλά με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, όχι με επιλεκτικά ρεπορτάζ, όχι στον αέρα και όχι με λόγια του αέρα» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η οικιστική αυθαιρεσία αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» είπε ο πρωθυπουργός επιμένοντας στην γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ ότι για τον τρομακτικό όλεθρο στο Μάτι φταίνε τα… αυθαίρετα.

«Θέλω να καλέσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε τη μίζερη προσπάθεια απόδοσης ευθυνών για αυτή την οικιστική αυθαιρεσία των τελευταίων δεκαετιών. Να συμμετάσχουμε όλοι στην προσπάθεια να μπει μια τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί συνεχή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» είπε ο πρωθυπουργός.

Καταργείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό με γρήγορα αντανακλαστικά. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό το στόχο θέλω να ζητήσω τη βοήθεια όλων σας. Ένα από τα συμπεράσματα της τραγωδίας, είναι ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Απαιτείται ριζικη αναδιαμόρφωση στα πλαίσια έμπειρων χωρών ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι απειλές από αναδυόμενα φυσικά φαινόμενα».

«Αποφασίζουμε τη δημιουργία αναβαθμισμένης δομής με δύο βασικά χαρακτηριστικά: ενιαίο φορέα διαχείρισης εκτακτων αναγκών με λειτουργική και επιστημονική αναβάθμιση, δεύτερον να υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα τα πιο συγχρονα μοντέλα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από Eυρώπη, αλλά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά» είπε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε όλες εκείνες τις τομές που απαιτούνται» προσπάθησε να διαβεβαιώσει.Πηγή:protothema.gr