Τέλη του 19ου αιώνα ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας επέβαλε μια φρικτή τιμωρία στους κρατουμένους της φυλακής Φόρσομ. 

Όσοι είχαν παραβεί τους κανόνες της φυλακής οδηγούνταν στο «μέρος», έναν κύκλο διαμέτρου 60 εκατοστών στο έδαφος, όπου τους ανάγκαζαν να στέκονται ακίνητοι για δύο τετράωρα την ημέρα. Η συγκεκριμένη τιμωρία ήταν βασανιστική, καθώς είναι εξαιρετικά επίπονο για οποιονδήποτε να μείνει στάσιμος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αρχικά, ένιωθε εξάντληση και στη συνέχεια πονούσε σε όλο του το κορμί. Επίσης η συγκεκριμένη τιμωρία δεν άφηνε σημάδια και δεν χρειαζόταν ειδικός εξοπλισμός για την εφαρμογή της.

Αυτό το βασανιστήριο επιβλήθηκε και στους αντιβασιλικούς αιχμαλώτους της φυλακής Μέιζ της βόρειας Ιρλανδίας.

Οι φυλακισμένοι έπρεπε έμεναν ακουμπισμένοι σε τοίχους επί ώρες, ενώ κάλυπταν τα κεφάλια τους με κουκούλες.

Η συγκεκριμένη μέθοδος βασανισμού είναι «δημοφιλής» στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες. Ο πολιτικός κρατούμενος Ταγκ είχε περιγράψει την εμπειρία του:

«Σε βάζουν να καθίσεις σ’ ένα μικρό σκαμπό ύψους μικρότερου από 20 εκ. σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα 90 εκ. με την πλάτη σου ίσια και όρθια, τα δύο πόδια να πατάνε γερά στο πάτωμα και τα χέρια στηριγμένα στα γόνατα. Είσαι υποχρεωμένος να κοιτάζεις συνεχώς τον απέναντι τοίχο…».

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ανάκρισης της CIA, αυτού του τύπου η μεταχείριση μετατρέπει τον φυλακισμένο σε βασανιστή του εαυτού του.

Πηγή | The Caller

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ