Στις 5 Οκτωβρίου 1892 οι αδερφοί Ντάλτον έπεσαν νεκροί μετά από άγριο πιστολίδι με σερίφηδες στην πόλη Κόφιβιλ του Κάνσας. 

Ο Μπομπ, ο Γκρατ και ο Έμετ μαζί με τον Ντικ Μπρόντγουελ και τον Μπιλ Πάουερς σχεδίαζαν διπλή ληστεία σε τράπεζες της πόλης, στην οποία είχαν μεγαλώσει. Μεταμφιέστηκαν και μπήκαν στο Κόφιβιλ με τα άλογά τους.

Ωστόσο, ένας από τους κατοίκους τους αναγνώρισε και ειδοποίησε την αστυνομία, που έφτασε στο σημείο. Ακολούθησαν πυροβολισμοί, από τους οποίος σκοτώθηκαν όλοι εκτός από τον Έμετ Ντάλτον.

Αυτό ήταν το τέλος της ληστρικής συμμορίας που είχε σπείρει τον τρόμο στην Αμερικανική Δύση επί δύο χρόνια.

Τα ηγετικά μέλη της συμμορίας ήταν τα τρία αδέρφια της πολύτεκνης οικογένειας Ντάλτον που έζησε στο Κόφιβιλ. Ο πατέρας Λιούις Ντάλτον εργαζόταν ως διαχειριστής σαλούν και εγκατέλειψε την οικογένεια του.

Η μητέρα αναγκάστηκε να αναθρέψει μόνη της τα 13 της παιδιά.  Πριν αρχίσουν την παράνομη δράση τους,  οι μετέπειτα ληστές, εργάστηκαν ως γελαδάρηδες ακόμη και ως σερίφηδες.


Η απόφαση τους να γίνουν σερίφηδες πάρθηκε μετά τη δολοφονία του ενός αδερφού τους, ο οποίος εργαζόταν ως βοηθός σερίφη. Ωστόσο, η υπηρεσία καθυστερούσε να τους πληρώσει, για τον λόγο αυτό άρχισαν τις παρανομίες. Ο Μπομπ διακινούσε παράνομο αλκοόλ και ο Γκρατ και ο Έμετ έκλεβαν άλογα και πραγματοποιούσαν μικροκλοπές. Σύντομα αναγκάστηκαν σε παραίτηση και δημιούργησαν τη θρυλική συμμορία.

Έκλεβαν άλογα, χαρτοπαικτικές λέσχες, τρένα και τράπεζες και έσπειραν τον τρόμο στη Δύση με τη δράση τους. Μεταξύ 1891-1892 είχαν πραγματοποιήσει τέσσερις ληστείες σε τρένα και είχαν αρπάξει χιλιάδες δολάρια.Έμπαιναν με όπλα σε τρένα και απειλούσαν τους επιβάτες να τους δώσουν χρήματα και κοσμήματα.

Σύντομα προστέθηκε στην οικογενειακή «επιχείρηση» και ο αδελφός τους Μπιλ, που μέχρι τότε ήταν νομοταγής πολίτης και είχε ασχοληθεί και με την πολιτική.Το 1892 αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγάλο χτύπημα σε τράπεζες και να καταφέρουν ό,τι δεν κατάφερε ο τρομερός Τζέσε Τζέιμς Φόρεσαν ψεύτικες γενειάδες και επιχείρησαν να ληστέψουν δύο τράπεζες στο Κόφιβιλ . Όταν βγήκαν από την τράπεζα οι σερίφηδες τους είχαν στήσει καρτέρι. Όλοι σκοτώθηκαν εκτός από τον Μπιλ Ντάλτον, ο οποίος δε συμμετείχε στη ληστεία, και τον Έμετ Ντάλτον, ο οποίος τραυματίστηκε από 23 σφαίρες στο χέρι και στην πλάτη, όμως κατάφερε να επιζήσει.

Ο Έμετ καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη όμως 14 χρόνια μετά του απονεμήθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε. Εργάστηκε ως μεσίτης, ενώ ασχολήθηκε με τη συγγραφή και την ηθοποιία.

Έζησε στο Λος Άντζελες, όπου πέθανε στις 13 Αυγούστου 1937 σε ηλικία 66 ετών.  Ο Μπιλ συνέχισε την παράνομη δράση και σκοτώθηκε μετά από δύο χρόνια από πυρά αστυνομικών.ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ