Τα 10 πιο δυνατά πράγματα που μπορεί κανείς να πει στο παιδί του

Τα 10 πιο δυνατά πράγματα που μπορεί κανείς να πει στο παιδί του

Τα 10 πιο δυνατά πράγματα που μπορεί κανείς να πει στο παιδί του

Ο διάλογος ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι πάντα αποτελεσματικός και μπορεί να χτίσει μια ουσιαστική σχέση μεταξύ τους. Οι λέξεις και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε είναι σημαντικές για την περαιτέρω επικοινωνία με τα παιδιά μας.

Αυτές είναι 10 από τις πιο σημαντικές προτάσεις- λέξεις που μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας καθημερινά.

  1. Μου αρέσεις

Αυτή η δήλωση από έναν γονέα είναι διαφορετική από το “ σ’αγαπώ”. Ουσιαστικά με αυτά τα λόγια αποκαλύπτουμε στο παιδί μας ότι το αποδεχόμαστε ώς άτομο και ώς προσωπικότητα!

  1. Μαθαίνεις γρήγορα

Η μάθηση είναι μια φυσική διαδικασία. Τα μικρότερα παιδιά συνήθως γοητεύονται από τη μάθηση. Το να μαθαίνουν είναι σαν ένα παιχνίδι γι αυτά.Με αυτό που τους λέτε, τους επηρεάζετε από πολύ νωρίς και τους τονώνετε την αυτοπεποίθηση ώστε να είναι έτοιμα στην μετέπειτα ζωή να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες στο κομμάτι της εκπαίδευσης

  1. Σε ευχαριστώ

Μια απλή λέξη που είναι όμως τόσο ισχυρό σημάδι σεβασμού! Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς είναι σημαντικοι στη ζωή και η καλύτερη εκπαίδευση για τακτ και χάρη ξεκινούν από νωρίς.

  1. Πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε στο …

Με αυτή την έκφραση θέτουμε κάποιους βασικούς κανόνες ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώς οικογένεια. Έτσι λύνουμε από κοινού τα προβλήματα που προκύπτουν και αποφεύγουμε τις έντονες συγκρούσεις

  1. Πες μου κι άλλα

Mε αυτόν τον τρόπο ζητάμε από τα παιδιά μας να μοιραστούν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους και τις ιδέες τους μαζί μας. Επίσης έτσι μαθαίνουμε αμφότεροι να ακούμε , πράγμα που είναι απολύτως σημαντικό και αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος.

  1. Ας διαβάσουμε

Το να διαβάζουμε τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικό. Τους βοηθάμε να “χτίσουν» τα ταλέντα και τις ικανότητες που χρειάζονται για να είναι επιτυχημένα στην ενήλικη ζωή τους. Ένα βιβλίο μπορεί να αποτελεί μια γέφυρα με τον κόσμο, τους ανθρώπους, τα μέρη και τις ιδέες.

  1. Όλοι κάνουμε λάθη

Προβλήματα συμβαίνουν. Κανείς δεν είναι τέλειος. Το να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα προβλήματα και το να μαθαίνεις από τα λάθη σου είναι στοιχεία ζωτικά για τη ζωή. Μέσα από τα λάθη είναι μια ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά σας πώς να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους και να προχωρήσουν μπροστά.

  1. Σου ζητώ συγγνώμη

H συγγνώμη είναι μια λέξη που πρέπει να μάθεις να λες! Έχοντας εσένα ώς παράδειγμα το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σου. Ακόμη καλύτερο είναι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου έτσι ώστε να αργότερα να μην χρειάζεται να απολογήσε για κάτι!

  1. Τί σκέφτεσαι;

Με το να ρωτάς τα παιδιά σου τί σκέφτονται τους δίνεις την ευκαιρία να είναι μέρος μιας οικογενειακής συζήτησης και έτσι αρχίζουν να παίρνουν κάποιες αποφάσεις και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους. Με το να εκφράζεις αυτό που σκέφτεσαι και με το να ζητάς αυτό που θέλεις αποκτάς αυτοπεποίθηση και ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων στο μέλλον!

  1. Ναι

Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας το όχι. Εάν ωστόσο δημιουργήσετε ένα μοτίβο «ναι» στην οικογένειά σας, θα διαπιστώσετε ότι «όχι» δεν χρειάζεται να ειπωθεί τόσο συχνά όσο νομίζετε.

 

ΠΗΓΗ: all4mama.gr