Νομίζουμε ότι το χλώριο στην πισίνα είναι αρκετό για να εξουδετερώσει τα μικρόβια. Κάνουμε τσίσα μας, φτύνουμε, κοκκινίζουν τα μάτια μας, γεμίζουν τα πόδια μας μυρμηγκιές, επειδή περπατάμε ξυπόλητοι γύρω απ΄την πισίνα και γενικά κολυμπάμε σε λίγα τετραγωνικά νερό μαζί με πόσους αγνώστους. Και συνεχίζουμε να το κάνουμε παρόλο που ξέρουμε ότι φταίει το κατούρημα για το κοκκίνισμα στα μάτια μας και όχι το χλώριο.

Πλέον γνωρίζουμε ότι αιτία είναι ένα παράσιτο που βρίσκεται σε μολυσμένα ανθρώπινα κόπρανα για τις τόσες ασθένειες που σχετίζονται με την πισίνα και εξαπλώνεται όταν τυχαία καταπιούμε νερό της. Το Cryptosporidium (ή «crypto» και δεν εννοούμε τον πλανήτη του Σούπερμαν) είναι ένα παράσιτο αρκετά ανθεκτικό και επιβιώνει ακόμα και στις πιο καλά συντηρημένες πισίνες, σύμφωνα με νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Το κρυπτοσπορίδιο προκαλεί το 58% των κρουσμάτων και εντοπίζεται σε πισίνες, υδρομασάζ, σπα, χαμάμ και νεροτσουλήθρες», αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσιεύτηκε το Μάιο. Εξαπλώνεται όταν κάποιος έχει το παράσιτο (έχει διάρροια και δεν έχει πλυθεί καλά πριν μπει στην πισίνα ή ακόμα και αν η διάρροια συμβεί μέσα στην πισίνα) και οι άλλοι λουόμενοι καταπιούν το νερό της πισίνας, ειδικά τα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. «Η κατάποση μιας μόνο γουλιάς νερού με κρυπτοσπορίδιο είναι αρκετή για να νοσήσουν ενήλικες και παιδιά για εβδομάδες.

Διάρροια, κράμπες στο στομάχι, ναυτία και έμετος είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα. «Το χλώριο δεν μπορεί να σκοτώσει το μικρόβιο άμεσα. Γι’ αυτό ποτέ  δεν μπαίνουμε σε μια πισίνα ούτε αφήνουμε και τα παιδιά μας να μπουν, αν έχουν διάρροια ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα». Η έρευνα κατέληξε στα εξής ευρήματα: από το 2000 έως το 2014 το 1/3 των κρουσμάτων της νόσου εντοπίστηκαν σε πισίνες ξενοδοχείων και νεροτσουλήθρες. 494 εστίες, 27.219 κρούσματα και 8 θάνατοι.

Η ομάδα που προσβάλλεται περισσότερο από το παράσιτο αυτό είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Οι πισίνες και ειδικά εκείνες ψυχαγωγικού περιεχομένου (νεροτσουλήθρες, θαλάσσια πάρκα κ.α.) είναι κοινή πηγή μόλυνσης. Εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρρωσταίνουν κάθε χρόνο μετά από κατάποση νερού που έχει μολυνθεί με κρυπτοσπορίδιο. Σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environmental Health Review», το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε σε ένα θαλάσσιο πάρκο στην Αμερική και το πιο πρόσφατο σε μια άλλη πισίνα.

Δεν είναι τυχαίο όπως καταλαβαίνεις.  Και τα δύο περιστατικά είχαν να κάνουν με κοινούς, υδάτινους χώρους. Τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από το κρυπτοσπορίδιο, καθώς είναι οι πιο συχνοί χρήστες υδάτινων τέτοιων χώρων. Επιπλέον, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες, καθώς έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους ενήλικες. Μην αφήνεις το παιδί σου να κολυμπήσει αν έχει διάρροια, γιατί αποτελεί κίνδυνο για τα άλλα παιδιά. Πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον δύο εβδομάδες από το τέλος της διάρροιας, πριν το αφήσεις να ξαναμπεί στο νερό.

Τώρα αν κάποιο άλλο παιδάκι ή ενήλικας πάσχει, αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις. Τουλάχιστον διάλεξε χώρους που συγχρωτίζονται όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά για να έχεις λιγότερες πιθανότητες. Και όσο το δυνατόν λιγότερη κατάποση…

Πηγή:singleparent.gr