2Χοιρινός για σεφταλιές

Ο χοιρινός κιµάς είναι οικονοµικότερος του µοσχαρίσιου, αλλά έχει ιδιαίτερη οσµή και χαρακτηριστική, υπόξινη και κάπως στυφή γεύση, που δεν αρέσει σε όλους. Αν λοιπόν δεν είµαστε εξοικειωµένοι, είναι προτιµότερο να τον δοκιµάσουµε σε µείγµα µε µοσχαρίσιο κιµά: 75% µοσχαρίσιος – 25% χοιρινός. Οσο εξοικειωνόµαστε, αυξάνουµε το ποσοστό «συµµετοχής» του στο µείγµα. Όσοι εκτιµούν τη γεύση του τον µαγειρεύουν σκέτο.

Από τι ηλικίας ζώο; Συνήθως προέρχεται από ψαχνό χοίρου 8 – 10 μηνών. Δεν συνηθίζεται να ζητάμε κιμά από γουρουνάκι γάλακτος. Ποιο κομμάτι; Η ιδανική επιλογή είναι το µπούτι, καθαρισµένο επιµελώς από το λίπος που το περιβάλλει. Ο κιµάς που προκύπτει είναι µετρίως λιπαρός και άρα ιδανικός για µαγείρεµα.

  • Καλό κιμά δίνει και η σπάλα, που είναι μαλακό και τρυφερό κρέας.
  • Ο λαιµός είναι πιο λιπαρό κοµµάτι και δεν µπορεί να καθαριστεί τόσο καλά, καθώς το λίπος του είναι απλωµένο σαν «δίχτυ» µέσα στο κρέας.

Πόσες φορές περασμένος; Δεν χρειάζεται να περαστεί πάνω από μία φορά.


Ιδανικός για: Σεφταλιές, κεφτέδες, μπιφτέκια, αν και χρησιμοποιείται συνήθως σε προσμείξεις με μοσχαρίσιο, με αρνίσιο ή και με τα δύο. Επιπλέον, γίνεται γέµιση σε πίτες ή λαχανοντολµάδες, συµµαγειρεύεται µε χειµωνιάτικες πρώτες ύλες (πράσα, σέλινα, λάχανα, κυδώνια), αλλά «δίνει» ακόµη και σάλτσες για ρύζι ή πουρέ, όχι όµως τόσο για µακαρόνια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ