Τα μαλλιά μας ανέκαθεν αποτελούσαν χαρακτηριστικό ομορφιάς και για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες.
Τα τελευταία χρόνια όμως έχει παρατηρηθεί πως η αλωπεκία κάνει την εμφάνισή της πολύ συχνά και στα δύο φύλα. Στους άνδρες το ποσοστό έχει φτάσει πλέον το 95% και στις γυναίκες αγγίζει το 50%.
Χρόνια ολόκληρα επιστήμονες γιατροί ψάχνοντας για λύσεις γύρω από το θέμα της αλωπεκίας διαπίστωσαν πως αρκετές δραστικές μέθοδοι ναι μεν προσέφεραν λύση στο πρόβλημα, αλλά παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν υπήρξαν μόνιμα αποτελέσματα, γιατί οι θεραπείες θα έπρεπε να επαναλαμβάνονται.
Η νέα επαναστατική θεραπεία για τα μαλλιά μας ονομάζεται Regenera Activa και τα πρώτα νέα για την ανδρογενούς τύπου αλωπεκίαση  τα μαθαίνουμε δια στόματος κ. Σωτήρη Τσιούμα, Προέδρου της Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής στην Ελλάδα , χειρουργός οφθαλμίατρος και Καθηγητής Αισθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Camerino της Ιταλίας.
Το nena.gr, έχει την τύχη να συνομιλήσει με τον κ. Τσιούμα το γιατρό της ομορφιάς,  και να μάθει πρώτο τα υπέροχα νέα που αφορούν γυναίκες και άνδρες σε σχέση με τα μαλλιά τους. Τα νέα ταξίδεψαν από την κοντινή μας Ισπανία και ήλθαν στη χώρα μας με ταχύτητα φωτός αφού η αλωπεκία απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ελλήνων αλλά και των Ελληνίδων.
Ο κ. Τσιούμας εγκάρδιος και κατατοπιστικότατος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας και ελπίζω πως κάλυψε μεγάλο μέρος των αποριών σας.
Σωτήρης Τσιούμας: Ως πρόεδρος της Αισθητικής Ιατρικής έχω πολλές φορές αναφέρει σε διάφορες συνεντεύξεις μου είναι ότι η αισθητική ιατρική δρα σε τρία συστήματά.
Το νευροψυχιατρικό· το ενδοκρινολογικό και το ανοσοποιητικό σύστημα
Η αλωπεκία προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα κ έχει αντίκτυπο σε όλο τον οργανισμό του ανθρώπου είτε είναι γυναίκα ή άνδρας
 Η απώλεια μαλλιών μπορεί να επιφέρει εκτός από ψυχολογικά προβλήματα κ σωματικά προβλήματα, διότι όπως εξηγήσαμε το νευροψυχιατρικό σύστημα πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το ενδροκρινολογικό κ ανοσοποιητικό σύστημα.
Συνήθως οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι το άτομο να ντρέπεται στην εργασία του και στις κοινωνικές του σχέσεις.
Άρα είναι χρέος μας ως  ιατροί να δώσουμε λύση ανώδυνα και αναίμακτα.
ΕΡ:  Κ. Τσιούμα, τέρμα η αλωπεκία με τη νέα μέθοδο; Τι ακριβώς είναι;
Σ.Τ: Η αλωπεκία είναι η νόσος εκείνη η οποία προέρχεται από την γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια τριχών της κεφαλής ή και του σώματος.Η αλωπεκία έχει πολλές υποκατηγορίες πχ ολική,παροδική ή μόνιμη, αλωπέκεια ύστερα από χημειοθεραπεία, ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία κ.λ.π.
Εμείς λοιπόν θα μιλήσουμε για το πως άνθρωποι που έχουν την ανδρογενούς τύπου αλωπεκία μπορούν να την εξαλείψουν με μια συνέδρια στο ιατρείο μας, δηλαδή την αλωπεκία που αφορά στο 90% του πληθυσμού κ πως με αυτή τη νέα  πρωτοποριακή μέθοδο μπορούν οι ασθενείς μας να βγάλουν μαλλιά με φυσικό τρόπο
Πιο συγκεκριμένα είναι εγχύσεις αυτόλογων βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή στο τριχωτό της κεφαλής του ίδιου.
ΕΡ:  Πρέπει να γίνεται από δερματολόγο ;
Σ.Τ: Ο δερματολόγος κάνει την διάγνωση αλλά την συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να την κάνουν οποίος ιατρός ασχολείται και εξειδικεύεται στον τομέα της αισθητικής ιατρικής γιατί όπως έχω αναφέρει και παλιότερα,η αισθητική ιατρική είναι εξειδίκευση και όχι ειδικότητα.
ΕΡ:  Πώς εφαρμόζεται, είναι επίπονο για τον ασθενή;
Σ.Τ:  Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη .
Γίνεται λήψη 2-3 βιοψιών των 2,5 χιλιοστών στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής όπου τα δείγματα λαμβάνονται από όλα τα στρώματα του ιστού και τοποθετούνται στο ειδικό και πατενταρισμένο Kit του με FDA approval Ιατρικού μηχανήματος Regenera Activa προκειμένου να γίνει το φιλτράρισμα -διαχωρισμός των βλαστοκυττάρων από τα υπόλοιπα κύτταρα .Μετά από μερικά λεπτά η συσκευή που είχαν τοποθετηθεί οι βιοψίες του ίδιου του ασθενούς  δίνει την απόλυτα ικανοποιητική ποσότητα του υλικού με τα βλαστοκύτταρα, τα οποία τοποθετούνται σε αποστειρωμένες σύριγγες γαι να γίνει η έγχυση των αρχέγονων κυττάρων δηλαδή των βλαστοκυττάρων.ΕΡ:  Δηλαδή είναι τα βλαστοκύτταρα που ξέρουμε από το λίπος;
Σ.Τ:  Όχι διότι εδώ τα βλαστοκύτταρα όπως εξήγησα τα παίρνουμε από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής έχοντας όλους τους ιστούς του ασθενούς τοποθετημένους στο πατενταρισμένο κιτ κ όχι έναν μόνο ιστό όπως το λίπος.
Επίσης η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο μας κ όχι σε εξειδικευμένα κέντρα που στέλνουν τους ιστούς για να γίνουν βλαστοκύτταρα όπως παλιά.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
ΕΡ:  Δηλαδή αυτό είναι κάτι σαν το Prp ? Δηλαδή μία αυτόλογη μεσοθεραπεία ;
Σ.Τ:  Όχι .Το Prp δηλαδή το platelets rich plasma είναι τελείως διαφορετικό από την μεθοδολογία regenera active διότι στην πρώτη έχουμε μόνο αυξητικούς παράγοντες για μια ανανέωση των κυττάρων γενικά, ενώ στην δεύτερη έχουμε την πλήρη ανακατασκευή κ αναγέννηση ιστών.
 Αυτό σημαίνει ότι  ο θύλακας γίνεται πιο δυνατός, η φάση της τρίχας κατά την οποία πέφτουν δηλαδή στη τελογενή φάση την ξυπνάει και γίνεται αναγεννής φάση δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία έχουν διάρκεια τα μαλλιά μας και έτσι σταματάνε και οι τρίχες να πέφτουν.
Και φυσικά η τρίχα εάν υπάρχει ήδη, γίνεται πιο ισχυρή, δυνατή, χοντρή  αλλά και δημιουργεί περισσότερες τρίχες.
ΕΡ:  Πόση ώρα απαιτείται για την εφαρμογή της μεθόδου, χρειάζεται μετά ο ασθενής να φοράει καπέλο ή να κρύψει το κεφάλι του με κάποιο τρόπο; (μαντήλι, μπαντάνα) Αν ναι, για πόσες ημέρες; 
Σ.Τ: Η όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρειο μας σε 15 λεπτά περίπου ανώδυνα αναίμακτα χωρις χειρουργείο και ράμματα.
Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα απολύτως από αυτά που αναφέρεται.
Κανονικά κάνει όλες τις καθημερινές δουλειές του. Οι γυναίκες δε θα θέλαμε να βάψουν τα μαλλιά τους για 20-30 ημέρες.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
ΕΡ: Χρειάζεται να απέχει από δραστηριότητες μετά την εφαρμογή;
Σ.Τ: Καθόλου.Ο καθένας μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητά του.
ΕΡ: Έχετε ήδη αποτελέσματα από ασθενείς, σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να δει εάν είχε επιτυχία η εφαρμογή της θεραπείας;
Σ.Τ:Βεβαίως έχουμε αποτελέσματα κ αυτό γίνεται γιατί η αλωπεκίαση είναι κάτι το οποίο ενοχλεί αισθητικά και επηρεάζει κυρίως ψυχολογικά τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες.
Μετά την θεραπεία περιμένουμε 30 -90 ημέρες για τα αποτελέσματα .
Η θεραπεία είναι μονοθεραπεία δηλαδή γίνεται μια φορά μόνο.
ΕΡ: Μπορεί να εφαρμοστεί και σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες;
Σ.Τ: Βεβαίως γιατί και στις γυναίκες υπάρχει η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίαση.
ΕΡ:  Είναι υψηλό το κόστος της θεραπείας, χρειάζεται επανάληψη;
Σ.Τ: Το κόστος είναι μικρό σε σχέση με τις μεταμοσχεύσεις και τα Prp, γιατί εδώ μιλάμε για μια μόνο θεραπεία ενώ στα Prp χρειάζονται πολλές θεραπείες.
ΕΡ:  Υπάρχει όριο ηλικίας;
Σ.Τ: Δεν υπάρχει όριο ηλικίας
Δείτε την ανώδυνη εφαρμογή της νέας επαναστατικής μεθόδου  Regenera Activa:

 

Επικοινωνία με τον κ. Σωτήρη Τσιούμα :

Το ιατρείο βρίσκεται στην Κυψέλη στην οδό Πλ. Κυψέλη 15. Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο 210 8825132. Μπορείτε να στέλνετε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας μέσω email στοinfo@ofthalmoplastiki.gr.