Όχι, στο πίσω –μπρός.  Δημιουργεί σύγχυση στο παιδί την οποία μπορεί να εκδηλώσει σε ανύποπτες στιγμές μέσα από την συμπεριφορά του. Του αφαιρεί το δικαίωμα και την ανάγκη να έχει απέναντί του δύο ανθρώπους βράχους που δεν τους πάει «όπου θέλει ο άνεμος».

Έτσι μόνο μπορεί να στηριχτεί και να μάθει να είναι σταθερό.

Για να μπορέσει το παιδί να ακούσει, πρέπει να έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του, πρέπει να μην φάσκουμε και αντιφάσκουμε. Πρέπει να έχουμε «λόγο».

Για παράδειγμα : ανακοινώνουμε στο παιδί, εφόσον συζητήσουμε μαζί του την αιτία, πως για συνέπεια δε θα πάει στη θεατρική παράσταση. Ξαφνικά το «λυπόμαστε», αναιρούμε την συνέπεια που θέσαμε. Εκείνο ενώ χαίρεται, παράλληλα παίρνει κάποια μηνύματα τα οποία θα εκμεταλλευτεί.

Για να σας δώσω να καταλάβετε, το παιδί παρόλο που μας  παρακαλεί να λήξει η συνέπεια, στην ουσία του κάνει περισσότερο καλό αν δεν καταφέρει να μας αλλάξει γνώμη.

Επιδοκιμάζει την προσωπικότητα μας.  Όσο βλέπει ότι τα καταφέρνει τόσο πιο χειριστικό θα γίνεται απέναντί μας. Μπορεί να περνάει το δικό του αλλά συνάμα νιώθει τόσο ευάλωτο, όσο ακριβώς είμαστε και μείς κάθε φορά που δεν εμμένουμε στην απόφασή μας.

Ενώ επιφανειακά φαίνονται όλα τόσο ωραία. Θα γελάσει, θα μας αγκαλιάσει, θα μας πει πόσο καλοί γονείς είμαστε, στην ουσία βραχυπρόθεσμα του δημιουργούνται κενά. Αυτά τα κενά κάνουν την εμφάνισή τους μέσα από συμπεριφορές.

Γι’ αυτό και λέω πως οι περισσότεροι γονείς κάνουμε λάθη από την πολλή μας αγάπη.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις υποσχέσεις.  Όταν λέμε στα παιδιά ότι κάτι θα κάνουμε….ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουμε.  Φυσικά, με εξαίρεση αν συμβεί κάτι απρόοπτο και σοβαρό. Σε αυτή την περίπτωση τους εξηγούμε πως έχουν τα πράγματα. Να είστε σίγουροι πως αν πάντα είμαστε αξιόπιστοι απέναντί τους , θα καταλάβουν.Καλύτερα να μην μιλάμε καθόλου αν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό που λέμε.

Αγαπητοί μου φίλοι, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι άξιοι άνθρωποι με λόγο και υπευθυνότητα. Αυτό όμως θα το δουν σε μας και θα εμπνευστούν. Δεν φτάνουν μόνο οι συμβουλές και τα κηρύγματα.

Αυτό συμβαίνει άλλωστε και στις συναναστροφές μας με άτομα της ηλικίας μας.  Αν κάποιος μας λέει και υποστηρίζει πράγματα, τα οποία δεν είναι τρόπος ζωής του, δεν τον έχουμε σε ιδιαίτερη εκτίμηση, ούτε κερδίζει την εμπιστοσύνη μας.

Σκεφτείτε λοιπόν, το άτομο αυτό, που μας γεννά τέτοια εντύπωση για τον εαυτό του, να είναι ο γονιός μας.

Γίνεται βίωμα αυτή η συμπεριφορά στο παιδί και εξελίσσεται με γνώμονα του «να ‘χαμε να λέγαμε».

Πόσο κρίμα όμως όλα να ξεκινούν από την πολλή αγάπη. Ευθύνεται η έλλειψη ενημέρωσης.

Ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε κατά μέρος τα μεγάλα λόγια του θυμού και του ενθουσιασμού μας.

Ας γίνουν πράξεις τα λόγια μας, γιατί οι λάθος χειρισμοί μας έχουν συνέπειες στη ζωή του παιδιού μας.

Πέρα από την καθημερινή τριβή όπου πολλές φορές χάνονται οι ρόλοι, να θυμάστε πως στα μάτια των παιδιών οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο. Έχουν ανάγκη να βλέπουν και να νιώθουν τους γονείς τους αξιόπιστους και ειλικρινείς.

Αν δεν μπορούμε να τηρήσουμε αυτό που λέμε καλύτερα να μην το πούμε καθόλου.

Για εμάς είναι μόνο μία αλλαγή γνώμης.

Για τα παιδιά είναι αθέτηση λόγου!Όλα τα γράφω για εκείνους που ίσως δεν ξέρουν και θέλουν να μάθουν. Πολλές φορές ακούω σε συζητήσεις «δεν ήξερα ότι …..».

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να διαπαιδαγωγήσει το παιδί του όπως ακριβώς θέλει. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε κάποιες αρχές τις παιδαγωγικής. Εφόσον γνωρίζουμε, κάποια τα υιοθετούμε κάποια τα αφήνουμε. Εν γνώση μας όμως. Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Αυτοί που δεν γνωρίζουν όμως είναι άδικο λόγο έλλειψης γνώσης να πέφτουν σε ατοπήματα που άθελά τους πληρώνουν και τα παιδιά τους και οι ίδιοι.

Το επόμενο άρθρο μου θα το μοιραστώ μαζί σας μετά τις γιορτές. Θα έχει θέμα «Κάντε όσα μπορείτε για τα παιδιά, όχι παραπάνω από όσα αντέχετε…».

Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα. Ο Μικρός Χριστούλης να γεννηθεί στις καρδιές όλων μας. Το 2018 να χαρίσει απλόχερα ψυχική και σωματική υγεία, αγάπη και πολλά χαμόγελα!

ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

  • Πτυχίο: Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης
  • Βεβαίωση σπουδών: Μεθοδολογία Αναλυτικού Προγράμματος Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου
  • Δίπλωμα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ