Σιροπιαστό κέικ καρύδας δίχως αυγά και βούτυρο

Σιροπιαστό κέικ καρύδας δίχως αυγά και βούτυρο

Σιροπιαστό κέικ καρύδας δίχως αυγά και βούτυρο

Απανωτές οι γιορτές φέτος. Μέχρι να περάσουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, προ των πυλών οι Απόκριες. Και να σου οι μυζηθρόπιτες, οιγαλατόπιτες και οι τζουλαμάδες και να σου τα πνιγμένα στο τυρί μακαρόνια σε πλούσιο ζωμό κρέατος -τα σύζουμα που λέμε- και να σου τα διάφορα φρικασέ με τα αμνοερίφια του γάλακτος! Γιατί υγιεινή-υγιεινή η κρητική διατροφή αλλά στις Απόκριες του δίναμε ανέκαθεν να καταλαβαίνει. Μερικά από τα πιο ανθυγιεινά μας πιάτα είναι αποκριάτικα. Φεστιβάλ χοληστερίνης, που συνηθίζω να λέω! Στο μεσοδιάστημα των εορτών κάποια πιο υγιεινά γλυκά δεν είναι κακή ιδέα.
Ετούτο εδώ το κέικ είναι μια παραλλαγή «επί το υγιεινότερον» του αγαπημένου –και αξεπέραστου- ρεβανί με ινδοκάρυδο. Ωραία, ελαφριά παραλλαγή όταν δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με λίγα ακόμη αυγά και βούτυρα. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ισότιμο του αυθεντικού, αλλά τρώγεται ευχάριστα και σίγουρα με λιγότερες τύψεις από όσους αγαπούν την καρύδα και τα σιροπιαστά κέικ. Επίσης δεν ισχυρίζομαι ότι το γλυκό είναι διαίτης γιατί περιέχει αρκετή ζάχαρη. Ίσως κάποιος θα μπορούσε να το φτιάξει με γλυκαντικό αλλά εγώ δεν συνηθίζω τα γλυκαντικά, τουλάχιστον σε ποσότητες που απαιτεί ένα κέικ και σε παρασκευάσματα που απαιτούν ψήσιμο.

Υλικά

1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κούπα τριμμένη καρύδα και λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα
½ κούπα ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
½ κούπα γάλα
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 σωληνάκια βανίλιας

Για το σιρόπι

1½ κούπα ζάχαρη
1½ κούπα νερό
φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Επί το έργον:

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά του σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρύδα και το μπέικιν. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.

Προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ ανάμειξης) και τον αδειάζουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού- καρύδας και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα κέικ με διάμετρο 26 cm (κατά προτίμηση με σούστα) ή σε φόρμα σιλικόνης αντίστοιχου μεγέθους.
Αφήνουμε το κέικ να περιμένει και ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Όταν σβήσει το φωτάκι, το ψήνουμε για μια ώρα περίπου ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά. Το ξεφορμάρουμε και το ξαναβάζουμε στη φόρμα. Το περιχύνουμε εκεί με το κρύο σιρόπι και περιμένουμε να απορροφηθεί εντελώς.
Ξεφορμάρουμε οριστικά και πασπαλίζουμε με καρύδα. Το διατηρούμε σκεπασμένο εκτός ψυγείου. Δεν έχει αυγά και διατηρείται για μέρες.
Παρατηρήσεις:

Μπορούμε να σιροπιάσουμε κρύο το κέικ με ζεστό σιρόπι.
Πολλές φορές διατηρώ σιρόπι από γλυκά του κουταλιού στο ψυγείο και τα χρησιμοποιώ στο σιρόπιασμα κέικ. Έτσι είχα σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι αυτή τη φορά. Θα χρειαστούμε περίπου 2 κούπες έτοιμο σιρόπι (το δικό μου ήταν λίγο παραπάνω και γι’ αυτό το κέικ βγήκε πιο ζουμερό απ’ ό,τι θα ήθελα).

Το κέικ μπορεί να γίνει και νηστίσιμο αν αντί γάλα αυξήσουμε το χυμό κατά ¼ της κούπας και προσθέσουμε άλλο ¼ λικέρ ή κονιάκ στο μείγμα μας.

Η καρύδα έχει χοληστερίνη, οπότε πρέπει να την προσέχουν όσοι έχουν παθολογικό πρόβλημα. Τουλάχιστον εδώ δεν την αυξάνουμε με αυγά και βούτυρο…

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους

ΠΗΓΕΣ | bostanistas.gr |