Σαλάτα ρεβίθια με κόκκινες πιπεριές και γλύκα με αψάδα

Θα ήμουν κοντά στα 14. Μετά το σχολείο μαζί με τη συμμαθήτριά μου Αλεξάνδρα, επιστρέψαμε σπίτι της. Πήγαμε κατευθείαν στην κουζίνα, όπου μας περίμενε σκεπασμένη μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω στο σβηστό μάτι της κουζίνας. Ανοίγει η Αλεξάνδρα το καπάκι και … «Τι είναι αυτό;» ρωτώ, αντικρίζοντας έναν κίτρινο χυλό με κάτι σαν στραγάλια μέσα. «Ρεβιθάδα» μου απαντά.

Δεν είχα ξαναφάει ρεβίθια. Τα λάτρεψα. Γύρισα στο σπίτι και ζήτησα να μάθω γιατί δεν τρώμε ρεβίθια, απλά για να ανακαλύψω ότι τα ρεβίθια δεν άρεσαν ούτε στη μητέρα μου ούτε στον πατέρα μου. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί πολλά χρόνια μετά, όταν η μητέρα μου (ο πατέρας μου δεν πρόφτασε) δοκίμασε τη σαλάτα μου με ρεβίθια και κόκκινες πιπεριές άλλαξε γνώμη και έκτοτε τρώει τα ρεβίθια και σε σαλάτα και σε σούπα. Και σήμερα μου φαίνεται απόλυτα είναι φυσικό.

υγιεινή σαλάτα ρεβίθια

Τα ρεβίθια έχουν την απόλυτη γήινη γεύση. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι συνόδευαν το κρασί τους με φρέσκα ρεβίθια, μια λιχουδιά που πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω κι έτσι έχω αρκεστεί στα ξηρά του μπακάλη.

Συνδυασμένα με ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, με τη βαθιά γλυκιά γεύση και την αψάδα του κόκκινου κρεμμυδιού αποκτούν μια άλλη διάσταση. Κάθε υλικό βάζει τη δική του πινελιά στον γευστικό καμβά και όλα μαζί έρχονται και δένουν χάρη στην βινεγκρέτ. Ο μαϊντανός συμπληρώνει το πιάτο γευστικά αλλά και αισθητικά.

πολύχρωμη σαλάτα ρεβίθια

Προετοιμασία: 10-15 λεπτά για το ψιλοκόψιμο των υλικών και την ετοιμασία του ντρέσινγκ συν ο επιπλέον χρόνος για τη γνωστή προετοιμασία των ρεβιθιών, δηλαδή μούλιασμα από την προηγουμένη, βράσιμο, πέταμα τo νερό και βράσιμο ξανά. Εύκολη, χορτοφαγική συνταγή. Αν τα ρεβίθια είναι έτοιμα βρασμένα είναι και πολύ γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 5-6 άτομα)
250 γρ. ρεβίθια
250-300 γρ. κόκκινες ψητές πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο, ψιλοκομμένες
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
για το ντρέσινγκ:
3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί (όχι βαλσαμικό)
7 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ κ.σ. μουστάρδα
1-2 κ.σ. μέλι (ανάλογα με την οξύτητα του ξιδιού)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε τα ρεβίθια: Τα βάζετε το βράδυ σε μπολ, τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε σε ολονύκτιο μούλιασμα. Τα στραγγίζετε την επομένη και τα βάζετε με κρύο νερό να βράσουν. Με το που αρχίζουν να βράζουν, πετάτε το νερό και βάζετε καινούργιο. Στο 10λεπτο που βράζουν εκ νέου, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε για περίπου 30-45 λεπτά ή και περισσότερο (ανάλογα με τα ρεβίθια), μέχρι να μαλακώσουν (όχι να γίνουν πουρές). Τα στραγγίζετε.
Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Μέχρι να βράσουν τα ρεβίθια, κόβετε τις ψητές πιπεριές σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
Ετοιμάζετε το ντρέσινγκ: Ανακατεύετε ή χτυπάτε δυνατά όλα τα υλικά του ντρέσινγκ να αναμειχθούν.

Σερβίρισμα: Ανακατεύετε καλά σε μπολ σαλάτας τα ρεβίθια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και πριν σερβίρετε περιχύνετε με τη βινεγκρέτ. Καρυκεύετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και η σαλάτα ρεβίθια με κόκκινες πιπεριές και μαϊντανό είναι έτοιμη!

 

ΠΗΓΗ | pandespani.com