Μία συνταγή για παστίτσιο με θαλασσινά. Είναι ξεχωριστό και ιδαίτερο. Αν έχετε βαρεθεί το κλασσικό παστίτσιο, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή. Εκτός από γαρίδες και κλαμαράκια μπορείτε να βάλετε ακόμα και χταπόδι ή μύδια. Κάντε τα πειράματά σας και δημιουργείστε το πιάτο που σας αρέσει!

Υλικά
Ένα πακέτο χοντρά μακαρόνια με τρύπα Νούμερο 2 ή 3 (500 γραμμάρια)
2 κουταλιές αλάτι και ένα κουτάλι αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο για το νερό
Μία κουταλιά κοφτή φρέσκο βούτυρο

Για τη γέμιση

Ένα κιλό γαρίδες μέτριες (20-25 γαρίδες περίπου)
½ κιλό καλαμαράκια
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε φεγγαράκια
5 λεπτά βρασμένα και στραγγισμένα
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε κομμάτια ή
800 γραμ. ντοματάκια
1 καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 ποτηράκια κρασιού άσπρο ξερό κρασί
2 κουταλάκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο αλεύρι

Αφού βράσουμε τα μακαρόνια και τα βουτυρώσουμε, καθαρίζουμε τις γαρίδες βγάζοντας με μία χοντρή βελόνα το μαύρο εντεράκι που έχουν κατά μήκος της πλάτης τους, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν.

Τις ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με 1/2 λίτρο βρασμένο νερό και ένα κουτάλι αλάτι, τις αφήνουμε να βράσουν 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το βράσιμό τους τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε το νερό τους σε ένα μπολ, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις καθαρίζουμε.

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τραβώντας το κεφάλι πετώντας ότι υπάρχει μέσα τους (μελάνι και κόκαλο) τη μεμβράνη από επάνω τους και το κοκαλάκι που υπάρχει στο κέντρο του κεφαλιού. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια.

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Βγάζουμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια Ρίχνουμε τα κρεμμύδι σε ένα μπολ που έχουμε βάλει λίγο αλεύρι, τα ανακατεύουμε καλά και τα τινάζουμε να φύγει το περισσότερο αλεύρι .Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε το κρεμμύδι και το γυρίζουμε λίγο. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τα καλαμαράκια, το καρότο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε το μείγμα περίπου 15 λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας 2-3 φορές με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε το κρασί και το μισό από το ζωμό που βράσαμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μέχρι να λιγοστέψει το πολύ ζουμί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, όταν αρχίσει να δένει η σάλτσα ρίχνουμε και τις γαρίδες και βράζουμε το πολύ 2 λεπτά ακόμη όλο το μείγμα.

Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε να τραβήξει και να δέσει καλά η σάλτσα. Το υπόλοιπο ζουμί το ρίχνουμε στην μπεσαμέλ.

Η μπεσαμέλ

4 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 λίτρο φρέσκο γάλα
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα, ζεσταίνουμε το γάλα, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το αλεύρι, που αρχίζει να ασπρίζει και να βράζει με το βούτυρο, περίπου 2 λεπτά και χαμηλώνουμε ακόμη λίγο τη φωτιά.

Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε λίγο δίπλα και ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακατεύουμε συνέχεια, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε πάντα με γρήγορες κινήσεις, σιγά-σιγά το μείγμα αρχίσει να ενώνει και να γίνεται ένα λείο μείγμα.

Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και κατεβάζουμε όταν έχει πήξει όσο θέλουμε.

Η σύνθεση

Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια, στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω ρίχνουμε μισή κούπα τυρί ή περισσότερη ποσότητα τριμμένου τυριού αν θέλουμε, στρώνουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Ρίχνουμε και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και ρίχνουμε και το υπόλοιπο τυρί ή και περισσότερο αν θέλουμε, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του Αφήνουμε για μισή ώρα το λιγότερο εκτός φούρνου να “ξεκουραστεί” όπως έλεγε η γιαγιά μου και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.



Πηγή:e-evros.gr