‘Όταν μιλάμε για όμορφες γυναίκες του ελληνικού κινηματογράφου σαφώς και στο μυαλό μας έρχονται πάντα πρώτες η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, η Ζωή Λάσκαρη, η Μαίρη Χρονοπούλου, η Έλενα Ναθαναήλ, η Μπέτυ Αρβανίτη, η Μάρθα Καραγιάννη. Ίσως γιατί ήταν πιο γνωστές, πιο σταρ, «πουλούσαν» λίγο περισσότερο, για να το θέσουμε σε σημερινούς όρους μάρκετινγκ.


Ωστόσο υπήρξαν κι άλλες, εξίσου όμορφες, ίσως και ομορφότερες από τις παραπάνω, που είτε φορούσαν  περισσότερο τα παπούτσια του δεύτερου ρόλου χωρίς να στερούν σε ομορφιά και λάμψη, είτε δεν εκτιμήθηκε τόσο η ομορφιά τους, όσο τουλάχιστον θα άξιζαν.

1Μέμα Σταθοπούλου

Ξεκινάω με την αγαπημένη μου Μέμα Σταθοπούλου. Σε άλλο μου κείμενο, που είχα αναλύσει τα βαριά αρσενικά του κινηματογράφου αναφέρθηκα στη Μέμα που πρωταγωνιστούσε δίπλα στον Γιάννη Βόγλη, παίζοντας την κακομαθημένη πλούσια. Η Μέμα Σταθοπούλου ήταν  μια ηθοποιός σπάνιας ομορφιάς, από αυτή που δεν συναντάς εύκολα σήμερα, γι’ αυτό και διακρίθηκε σε ρόλους ενζενί.

Την χαζεύω τόσα χρόνια στις ταινίες της και σκέφτομαι ότι η Μπριζίτ Μπαρντό δεν θα κοιμόταν ήσυχη, αν ήξερε ότι κάπου στην Ελλάδα υπάρχει μια ηθοποιός ίσης και ίσως μεγαλύτερης ομορφιάς και γοητείας. Αποσύρθηκε σε νεαρή ηλικία από το κινηματογράφο και το θέατρο για να γίνει μητέρα και έζησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην πατρίδα της την Πάτρα. Το 1999 έφυγε από τη ζωή, νικημένη από τον καρκίνο. Αυτό που δεν γνωρίζαμε για τη Μέμα Σταθοπούλου είναι ότι ήταν αθλήτρια του μήκους με πολλές διακρίσεις και μετάλλια.

Προηγούμενο