Συστατικά

  • 1/4 φλ. ψιλή ζάχαρη (Caster Sugar),
  • 3/4 φλ. χλιαρό γάλα,
  • 2 ½ φλ. αλεύρι + επιπλέον για το ζύμωμα,
  • 1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά μπίρας,
  • 1 πρέζα αλάτι,
  • 3 κρόκοι μεγάλων αβγών,
  • 100 γρ. (6 ½ κοφτές κουταλιές) ξεπαγωμένο βούτυρο (σε κοφτές κουταλιές),
  • ½ φλ. μαρμελάδα φράουλα,
  • λάδι για τηγάνισμα,
  • 1 φλ. επιπλέον ψιλή ζάχαρη (Caster Sugar) για  πασπάλισμα.

Βήματα

  •  Βήμα 1

    Βάζετε το χλιαρό γάλα σε ένα φλιτζάνι και ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη να λιώσει.  Αναμιγνύετε το αλεύρι με τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το γάλα και τους κρόκους και ανακατεύετε το μίγμα με ξύλινο κουτάλι να σμίξει. Το αδειάζετε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και το ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη για 2-3 περίπου λεπτά.

  •  Βήμα 2

    Ύστερα, ζυμώνετε μέσα το βούτυρο, μια κοφτή κουταλιά κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθεί όλο στη ζύμη και να γίνει λεία και γυαλιστερή. Όποτε χρειάζεται, πασπαλίζετε τον πάγκο με λίγο επιπλέον αλεύρι. Βάζετε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη.

  •  Βήμα 3

    Το βάζετε σε ζεστό μέρος και το αφήνετε για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μοιράζετε τη ζύμη σε 20 κομμάτια και τα πλάθετε σε μπαλίτσες.

  •  Βήμα 4

    Τα απλώνετε πάνω σε ένα δίσκο ντυμένο με αντικολλητική λαδόκολλα, τα σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνετε στην άκρη για 1-2 περίπου ώρες μέχρι να ξαναφουσκώσει η ζύμη.

  •  Βήμα 5

    Στο μεταξύ, ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι σε σιγανή φωτιά τη μαρμελάδα μόλις που να λιώσει και την περνάτε από σουρωτήρι. Όταν κρυώσει, τη βάζετε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής (καλύτερα το είδος που είναι σαν «σύριγγα») με λεπτή μύτη.

  •  Βήμα 6

    Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολί μπόλικο λάδι (ή στη φριτέζα, στους 190°C) και τηγανίζετε μέσα τα ντόνατ μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές και να επιπλέουν στην επιφάνεια του λαδιού για 5 περίπου λεπτά.

  •  Βήμα 7

    Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Ύστερα τα τυλίγετε στην επιπλέον ζάχαρη, φροντίζοντας να πιάσουν καλά παντού. Μπήγετε μέσα στο καθένα τη μύτη του κορνέ (ή της «σύριγγας») και βάζετε στο κέντρο τους από λίγη μαρμελάδα. Τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα.



    Πηγή:xrysessyntages.com