Εντύπωση μεγάλη μου κάνει πως μία τόσο δραστική οργάνωση και φαινομενικά ως τώρα δίκαιη, που προσπαθεί με αγώνες καθημερινά έναντι στην αδικία των συνανθρώπων μας, έπεσε σε τόσο μεγάλο λάθος.

Σήμερα έκαναν την πλέον άδικη και αδικαιολόγητη επίθεση στο Διευθυντή Χειρουργό ΩΡΛ του Νοσοκομείου Μεταξά, κ. Νικόλαο Πετρίδη.

Δυστυχώς για κάποιους ο κ. Πετρίδης αποτελεί ένα λαμπρότατο παράδειγμα ηθικής και επιστήμης. Είναι από τους ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ.

-«Πρόσεξε» μου είχε πει η μητέρα μου, «είναι έντιμος, δεν παίρνει χρήματα, αν κάνεις το λάθος να του βάλεις κανένα φακελάκι θα σε διώξει και δε θα σε χειρουργήσει, είναι ικανός να σου κάνει κανένα πειθαρχικό εξιτήριο».

Έτσι ενημερώθηκα για το τι εστί το «πειθαρχικό εξιτήριο» και πως το συνηθίζει ο κ. Πετρίδης όταν οι ασθενείς του επιμένουν να τον ευχαριστήσουν με τρόπο που δεν αρμόζει στις αρχές του.

-«Και τι θα κάνω ρε μητέρα; Έτσι θα τον αφήσουμε τον άνθρωπο;» ρώτησα, γιατί και εγώ άλλα είχα μάθει, όπως οι περισσότεροι άλλωστε όταν περνάμε τις πόρτες τις μεγάλες…

-«Δε χρειάζεται χρήματα ο Νίκος, παιδάκι μου, είναι ορκισμένος, έχει διώξει ασθενείς γι’ αυτό το λόγο, το ξέρουν όλοι στο Νοσοκομείο γι’ αυτό τον εκτιμούν και τον σέβονται ακόμα και οι πέτρες».Αυτά ήταν τα λόγια της αγαπημένης μου μητέρας που τον γνώριζε πάνω από 25 χρόνια, γιατί η δική μου μητέρα συνταξιοδοτήθηκε από την κλινική ΩΡΛ του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ και ο κ. Πετρίδης ήταν ο αγαπημένος της γιατρός, η αδυναμία της, για πάρα-πάρα πολλούς λόγους, αλλά περισσότερο για το ότι δε μετρούσε τον κόσμο με χρήμα.

Γι’ αυτόν ή έχεις ή δεν έχεις κάνει το ίδιο, γιατί απλά αγαπάει τον ασθενή και κάνει γι’ αυτόν τα καλύτερα, φροντίζοντας έντιμα και αποτελεσματικά το πρόβλημά του.

Όσοι μιλάνε για τον κ. Πετρίδη, ασθενείς του, συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι του, αναφέρονται σ’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια και για τις χειρουργικές του ικανότητες, δηλαδή για τα «έντιμα» χειρουργεία που κάνει, δίχως τερτίπια και φανφάρες… Αλλά πάνω απ’ όλα για τον έντιμο χαρακτήρα του, πράγμα που ναι μεν υπάρχει αλλά σπανίζει, και όλοι το γνωρίζουμε.

Ναι, ο κ. Πετρίδης δεν είναι ο πιο διαχυτικός άνθρωπος του κόσμου, οι κουβέντες του είναι μετρημένες και συγκεκριμένες. Δεν ανοίγει παραπάνω κουβέντα με τους ασθενείς του ή με τους συνοδούς τους, και όταν προχωράει στους διαδρόμους του Νοσοκομείου Μεταξά, πηγαίνει με σκυμένο το κεφάλι του, ταπεινά και ήρεμα.

Ναι, είναι πολύ δύσκολο να κλείσεις ραντεβού μαζί του, όχι γιατί είναι ακατάδεκτος ή γιατί αποφεύγει, αλλά γιατί κάνει πάρα μα πάρα πολλά χειρουργεία και ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού το βάζει στη σειρά που πρέπει. Όχι ανάλογα με το πορτοφόλι αλλά ανάλογα με το περιστατικό… Επαναλαμβάνω, και εξηγώ για να το εμπεδώσουν ΟΛΟΙ… Ένας απλός θυρεοειδής δεν έχει την ίδια σοβαρότητα με τον καραμπινάτο «καρκίνο» του θυρεοειδούς και με ακόμα πιο σοβαρά περιστατικά.

Τώρα θα μου πείτε ο κάθε ένας για το άτομό του πιστεύει πως η δική του περίπτωση είναι η σημαντικότερη απ’ όλες, και δίκιο θα έχετε, αλλά γι’ αυτό πηγαίνουμε στον εξειδικευμένο γιατρό που έχει μεγάλη πείρα πάνω στο θέμα που μας αφορά, και αυτός είναι και ο λόγος που οφείλουμε να του έχουμε εμπιστοσύνη, αλλιώς ας πάμε να μας χειρουργήσει ο φούρναρης.

Εγώ νιώθω στ’ αλήθεια πολύ τυχερή που βρέθηκα στα χέρια του, που αμέσως μετά το χειρουργείο μου, μιλούσα γιατί είχα φωνητικές χορδές, που είχα παραθυρεοειδής αδένες, που δεν είχα πλέον κίνδυνο για τίποτα και που ήμουν και είμαι αρτιμελής.

Όλα αυτά δίχως την παραμικρή απαίτηση όχι λόγω γνωριμίας αλλά λόγω ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΗΘΙΚΗΣ και ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ.

Γιατί κάποιοι είναι έντιμοι ακόμα και όταν ο ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ κάνει λάθη…

Γιατί έτσι γεννήθηκαν και έτσι πορεύονται, γι’ αυτό πιστεύω πως εάν η συγκεκριμένη οργάνωση θέλει να έχει το σεβασμό όλων όσων ελπίζουν σ’ αυτή, καλό θα ήταν να αναλάβει ευθύνη και να διορθώση το ατόπημα της.

Χρειαζόμαστε καλούς και ηθικούς επιστήμονες, καλό είναι να μην τους απαξιώνουμε με τόσο σοβαρές πράξεις.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ, και αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά και είμαι σίγουρη πως δε θα καεί. 

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι πληροφορίες έχετε και από που τις αντλείτε, όπως δε μπορώ να γνωρίζω πως δίχως στοιχεία παίρνετε τόσο σοβαρές πρωτοβουλίες και συμπεριφέρεστε έτσι σε άτομα που δεν τους αξίζει αυτή η συμπεριφορά.

Για τον κ. Πετρίδη αποκλείεται να σας έκανε κάποιος παράπονα, και ειδικά για χρηματισμό, όπως αποκλείεται να έχετε στοιχεία, αλλιώς να τα παρουσιάσετε, επειδή όμως όχι μόνο δεν υπάρχουν στοιχεία ενοχής του, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνατε ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ και εκθέσατε έναν υπέροχο άνθρωπο και ένα μοναδικό γιατρό που υπηρετεί τον άνθρωπο έντιμα και ταπεινα, είμαι σίγουρη πως θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση υπέρ του και πως θα είμαστε όλοι δίπλα του όπως του αξίζει, και όπως ήταν και εκείνος δίπλα μας στα πιο δύσκολα που περάσαμε.

Θα χαρώ να διορθώσετε το λάθος σας, το οφείλεται και στον άνθρωπο, και στον επιστήμονα.

 

Νένα Χρονοπούλου – Μητροπούλου