Κερασόπιτα

 

Υλικά συνταγής:

  • 1 πακέτο σφολιάτα (850 γρ.)
  • Για τη ζύμη
  • 800 γρ. κεράσια
  • 40 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό και 1 ασπράδι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Εκτέλεση συνταγής:

1. Αλείφετε ένα στρογγυλό τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα με λίγο βούτυρο και απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας που έχετε ανοίξει με τον πλάστη. Κόβετε περιμετρικά με το μαχαίρι, τη ζύμη που περισσεύει και την αφήνετε στην άκρη. Τρυπάτε με πιρούνι την επιφάνεια της ζύμης σε διάφορα σημεία, σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί, σκορπίζετε μερικά φασόλια (ωμά, για βάρος, για να μη φουσκώσει η ζύμη) και ψήνετε την για 30’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C.
2. Πλένετε τα κεράσια, τα καθαρίζετε από τα κουκούτσια και τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το αλεύρι, που έχετε κοσκινίσει πιο πριν, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύετε απαλά. Σε άλλο μπολ χτυπάτε το αυγό με την κρέμα γάλακτος.
3. Απλώνετε στην ψημένη ζύμη το μείγμα του αυγού με την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια ρίχνετε τη γέμιση με τα κεράσια. Με τα περισσεύματα της ζύμης φτιάχνετε ένα δεύτερο φύλλο για να καλύψετε την πίτα. Αλείφετε την πίτα με ένα ασπράδι αυγού που έχετε χτυπήσει ελαφρά.
4. Ξαναβάζετε την κερασόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε άλλα 30΄περίπου στους 180 °C μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσει λίγο, πριν σερβίρετε.

 

Πηγή:www.icookgreek.com