• Σοκαρισμένοι οι λουόμενοι στην πιο διάσημη παραλία της Ζακύνθου
  • Ο βράχος έπεσε στη θάλασσα προκαλώντας μεγάλά κύματα
  • Στη παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά
  • Επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν από την παραλία
  • Δεν έχει αναφερθεί κανένας αγνοούμενος από την καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη
  • Απαγορεύθηκε από τη λιμενική αρχή Ζακύνθου η προσέγγιση σκαφών
  • Τι λέει για το φαινόμενο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Πέμπτης στην παραλία του Ναυαγίου της Ζακύνθου, έπειτα από κατάρρευση βράχων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών τουριστών. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Λιμενικό στην περιοχή βρίσκονταν τρεις βάρκες οι οποίες αναποδογύρισαν, καθώς τα βράχια έπεσαν στη θάλασσα δημιουργώντας τεράστια κύματα. 

Οι τρεις ελαφρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους.

Στη παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά, που επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν από την παραλία.

Δεν έχει αναφερθεί κανένας αγνοούμενος από την καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης δεν έχει αναφερθεί κανένα αγνοούμενος από την καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη στο όρμο Ναυαγίου Ζακύνθου.

Όπως επισημαίνεται από το Λιμενικό Σώμα η παραλία έχει, προληπτικά εκκενωθεί, ενώ έχει απαγορευθεί από τη λιμενική αρχή Ζακύνθου η προσέγγιση σκαφών μέχρι νεωτέρας.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών 

Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες. «Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μέλος πληρώματος που βρίσκονταν στο σημείο.

Ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή καταμετρούν τους λουόμενους

Στην περιοχή έχει φθάσει ήδη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 8 άτομα.

Επίσης αναμένονται 8 άτομα από την πρώτη ΕΜΑΚ με Super Puma και άλλα 10 από την 6 ΕΜΑΚ Πατρών με σκύλο. Στη θαλάσσια περιοχή έχουν σπεύσει επίσης δύο σκάφη του Λιμενικού.

Τι λέει για το φαινόμενο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και
Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως σημειώνει ο κ. Λέκκας«η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5.000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους».

«Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου», συμπληρώνει ο καθηγητής και καταλήγει:

«Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

πηγή φωτογραφιών: imerazante.gr, ermisnews.grΠηγή:altsantiri.gr