Καλαμάρια γεμιστά

 

Υλικά συνταγής:

2 ½ κ. μεγάλα καλαμάρια

4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα

600 γρ. ρύζι

2 φλιτζάνια τσαγιού

ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ. ντομάτες τριμμένες

2 κουταλιές πελτέ ντομάτας

1 φλιτζάνι κουκουνάρι

1 νεροπότηρο ελαιόλαδο

αλάτι/πιπέρι

οδοντογλυφίδες

 

Εκτέλεση συνταγής:

Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα καλαμάρια. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια. Σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια να αφήσουν τα υγρά τους και ανακατεύετε για περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι να μαραθεί. Ρίχνετε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αφήνετε για 5 λεπτά.

Προσθέτετε τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και περιμένετε για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και αφήνετε για περίπου 15 λεπτά να βράζουν.

Ξεπλένετε το ρύζι. Χωρίζετε τη σάλτσα που μόλις ετοιμάσατε σε 2 κατσαρόλες. Στη μια προσθέτετε το ρύζι να βράσει μαζί με το περιεχόμενό της και να αποτελέσει τη γέμιση για τα καλαμάρια.

Την άλλη την αφήνετε στην άκρη για να βράσετε τα γεμισμένα καλαμάρια. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια παίρνετε ένα ένα τα καθαρισμένα καλαμάρια και αρχίζετε να τα γεμίζετε.

Κλείνετε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα. Μόλις γεμίσετε όλα τα καλαμάρια, ρίχνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, αφήνετε να ζεσταθεί και τα σωτάρετε ένα ένα. Το κάθε καλαμάρι που σωτάρεται, το μεταφέρετε μέσα στην 2η κατσαρόλα με τη σάλτσα.

Όταν βάλετε όλα τα καλαμάρια στην κατσαρόλα, αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 30 λεπτά.

 

Συνταγή: eliasmamalakis.gr

 

Πηγή: www.mama365.gr