Η Έλενα Τζαβαλιά εξομολογείται όσα της έμαθε η μητρότητα

Η Έλενα Τζαβαλιά εξομολογείται όσα της έμαθε η μητρότητα

Η Έλενα Τζαβαλιά εξομολογείται όσα της έμαθε η μητρότητα

Οι δύσκολες στιγμές που έζησαν με τον οχτάχρονο Χάρη και το Μάρκο Σεφερλή, οι ημέρες που δεν είχε ούτε καν τα απαραίτητα για την συντήρηση του γιου τους, οι δύσκολες ημέρες του θηλασμού, ο χαμός του πατέρα του Μάρκου Σεφερλή που επηρέασε την ψυχολογία της, αλλά και όσα την κάνουν ευτυχισμένη με το γιο της. Η Έλενα Τζαβαλιά εξομολογείται στο mothersblog.gr όσα της έμαθε η μητρότητα.

Από τον Γιάννη Βίτσα

-Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος…
«Περίμενα την αντίδραση του Μάρκου. Ήμουν χαρούμενη, αλλά και πολύ αγχωμένη ταυτόχρονα γιατί την αντίδραση του, γιατί δεν ήξερα αν σε εκείνη την φάση ήθελε ένα παιδί. Δεν θα έκανα ποτέ ένα παιδί από την στιγμή που ο πατέρας του δεν το ήθελε. Μόλις μου απάντησε, ότι το επιθυμεί επίσης πολύ, με έκανε τρισευτυχισμένη.»
-Λέτε ότι δεν θα κάνατε ένα παιδί αν δεν το ήθελε ο πατέρας του. Πολλές γυναίκες έχουν τολμήσει να κρατήσουν το παιδί τους, ανεξαρτήτως της απόφασης του πατέρα.
«Δεν τις κατηγορώ. Απλώς εγώ θεωρώ ότι το παιδί πρέπει να είναι και με τους δύο γονείς του. Για εμένα η οικογένεια είναι μία αλυσίδα που πρέπει να είναι όλοι μαζί. Μπορεί η ζωή να στα φέρει ώστε κάποια στιγμή να μην είσαι με τον άνδρα σου, προσωπικά όμως, θεωρώ ότι δε μπορείς να ξεκινήσεις μ’ αυτό το δεδομένο. Εγώ δε θα ξεκινούσα ποτέ με το ότι δεν θα είμαστε τρεις.»
-Αν δηλαδή ο Μάρκος (Σεφερλής) σας έλεγε όχι στην εγκυμοσύνη σας δεν θα κρατούσατε το παιδί;
«Όχι. Δε θα κρατούσα το παιδί, γιατί θα ήθελα να έχει και μάνα και πατέρα. Αν ήταν να έχω ένα παιδί χωρίς πατέρα θα μπορούσα να το είχα κάνει ενδεχομένως πολλά χρόνια πριν»
– Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που κρατήσατε το Χάρη αγκαλιά;
«Ήταν την στιγμή που τον γέννησα. Δεν περιγράφεται. Μπορούν να το καταλάβουν μόνο όσες γυναίκες έχουν γεννήσει και έχουν κρατήσει το παιδί τους στο μαιευτήριο. Δε μπορείς να εκφράσεις καν τα συναισθήματά σου. Έκλαιγα και γέλαγα μαζί. Ήταν απίστευτα μεγάλη η χαρά μου και η ευτυχία μου.»
-Οι ήμερες του θηλασμού ήταν…
«Βασανιστικές. Ήταν πολύ δύσκολο κομμάτι. Ταλαιπωρήθηκα πολύ. Θήλασα μόλις δέκα ημέρες… Σ’ εκείνο ακριβώς το διάστημα πέθανε ο μπαμπάς του Μάρκου, στενοχωρήθηκα πολύ και μου κόπηκε το γάλα μαχαίρι.»
-Φαντάζομαι είναι σοκαριστικό από τη μία να γεννιέται ένα παιδί και από την άλλη να «φεύγει» ένα τόσο αγαπημένο πρόσωπο.
«Νομίζω ότι είναι καρμικό. Μια ψυχή φεύγει, μια ψυχή έρχεται. Το παιδί που έρχεται είναι ο μόνος λόγος που μπορείς να αντιμετωπίσεις πιο ψύχραιμα και με λίγο περισσότερη αισιοδοξία αυτό το χαμό.»
-Ο Μάρκος Σεφερλής σε συνέντευξη μας, μου μίλησε για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που έτυχε να αντιμετωπίσει έπειτα από τη γέννηση του παιδιού.

«Υπήρξαν στιγμές που μετράγαμε το γάλα που θα δώσουμε στο παιδί. Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα.»
-Πώς ήσασταν εκείνη την περίοδο;
«Ενωμένοι. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος για εμάς. Όμως ο Χάρης μας έδινε δύναμη, να προχωρήσουμε, να είμαστε μαζί και να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλη αυτή την κατάσταση. Ομολογώ ότι ο Χάρης πρωτίστως και κατόπιν η τρέλα του Μάρκου γι’ αυτή τη δουλειά μας έδωσε κουράγιο να υπερπηδήσουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να κάνουμε το όνειρό του πραγματικότητα.»
-Φαντάζομαι ότι είναι σοκαριστικό όλο αυτό. Είναι σχεδόν απάνθρωπο να μην έχεις γάλα για το παιδί σου.
«Είναι, αλλά και πολύ ωραίο όταν τελικά τα καταφέρνεις, επιβιώνεις και στέκεσαι στα πόδια σου. Νιώθεις δικαιωμένος για τα πράγματα που έχεις καταφέρει με τις δυνάμεις σου και με τη βοήθεια φίλων που για εμάς είναι αδέλφια μας πια.»
-Η σχέση σας με τον Μάρκο άλλαξε μετά τη γέννηση του παιδιού;
«Νομίζω ότι έγινε πολύ καλύτερη. Μέσα από τις δυσκολίες που έχει ένα παιδί και τις κόντρες που μπορεί να δημιουργήσει γιατί έχουμε διαφορετικές απόψεις η σχέση μας έγινε ουσιαστικότερη.»

– Η ζωή μου με το γιο μου είναι σαν…
«Είναι τα πάντα για μένα. Είναι ερωτική η σχέση μου με το γιο μου. Είναι το πλάσμα που λατρεύω. Είναι ένα παιδί που επίσης δείχνει την αγάπη του σε εμάς.»

-Ο Χάρης μου, μου έμαθε…
«Να υπομένω πράγματα, να αγαπώ χωρίς αντάλλαγμα, να έχω έναν άνθρωπο στο μυαλό μου για τον οποίο θα παλεύω σε όλη μου τη ζωή.»

-Τα επόμενα σχέδια μου είναι…
«Δεν έχω σχέδια. Προσεύχομαι μόνο να είμαστε καλά και γεροί για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε έρθει μπροστά μας. Δε θέλω να μας έρθουν πολύ άσχημα πράγματα. Μακάρι να είναι απλά, μικρά, καθημερινά. Να παίρνουμε δύναμη και να προχωράμε.»

 

mothersblog.gr