Εκμέκ με παγωτό καϊμάκι

 

Υλικά συνταγής:

* Για τη βάση του κανταϊφιού
* 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
* 300 γρ. βούτυρο

* Για τη σαντιγί

* 500 γρ. κρέμα γάλακτος
* 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
* 1 βανίλια

* Για την κρέμα πατισερί

* 550 ml γάλα φρέσκο
* 1 βανίλια
* 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

* 2ο βήμα κρέμας

* 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
* 7 κρόκοι αυγών
* 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 140 γρ. βούτυρο

* Για το σιρόπι

* 900 ml νερό
* 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
* 4 κουτ. σούπας γλυκόζη
* χυμός από ½ λεμόνι και το ξύσμα από 1 ολόκληρο λεμόνι

* Για το γαρνίρισμα

* 1 συσκευασία παγωτό καϊμάκι
* τρούφα σοκολάτας

 

Εκτέλεση συνταγής:

1. Λιώνουμε καλά το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε ένα μικρό σκεύος.
2. Ξεμπλέκουμε το φύλλο του κανταϊφιού και τοποθετούμε σε ταψί. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής μουσκεύουμε καλά το φύλλο κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια το ψήνουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 190°C μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Στο χρόνο που περιμέναμε να ψηθεί το κανταΐφι, προετοιμάζουμε την κρέμα πατισερί. Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία σε ένα μικρό σκεύος το γάλα, τη βανιλέτα και την κρυσταλλική ζάχαρη. Παράλληλα στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Όταν αφρατέψουν, τους ρίχνουμε σταδιακά στο μίγμα της βανιλέτας με το γάλα και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας  ελαφρά, αφού έχουμε ξαναβάλει το σκεύος στην εστία μας σε χαμηλή θερμοκρασία.
4. Μόλις το μίγμα μας πάρει μία βράση προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινιστά. Με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά. Όταν δέσουν τα υλικά, απλώνουμε στο τραπέζι ένα λαδόχαρτο, ρίχνουμε την πατισερί και την αφήνουμε μέχρι να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει τη βάζουμε πάλι στο μίξερ και τη χτυπάμε με το βούτυρο για να γυαλίσει και να αποκτήσει όγκο.
5. Κατά τη διάρκεια που κρυώνουμε την πατισερί μας, φτιάχνουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα θερμαίνουμε σε δυνατή θερμοκρασία για να βράσουν, μέχρι να δέσει το σιρόπι μας.
6. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μας σιρόπι πάνω από το ροδισμένο φύλλο κανταΐφι, κατά διαστήματα. Αφήνουμε να κρυώσει πάλι και μετά απλώνουμε την κρέμα πατισερί σε όλη την επιφάνεια του σιροπιασμένου φύλλου κανταϊφιού. Το ίδιο κάνουμε και με τη σαντιγί. Βάζουμε το εκμέκ μας στο ψυγείο, πουδράροντας το πρώτα με τρούφα σοκολάτας. Όταν κρυώσει καλά, το σερβίρουμε με το παγωτό καϊμάκι.

 

Πηγή:www.icookgreek.com