Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αξιοκρατία, χρόνια τώρα.

Εργασιακές θέσεις που απαιτούν το ανάλογο πτυχίο έχουν καταλειφθεί από άτομα χωρίς προσόντα. Έχουν βλέπετε κάποιο γνωστό ή συγγενή που ασκεί εξουσία.

Σε μία εταιρία και σε κάποια δημόσια υπηρεσία μικρό το κακό. Σε θέσεις εκπαίδευσης και υγείας το κακό που προκαλείται είναι ανεπανόρθωτο.

Βέβαια πολλές είναι η περιπτώσεις που πτυχίο υπάρχει αλλά συνοδεύεται από ανικανότητα. Εκτός λοιπόν της αξιοκρατίας λείπει και η αξιολόγηση.

Δεν γίνεται να μην υπάρχει μία αμερόληπτη επιτροπή που να αξιολογεί εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσοκόμους, θεραπευτές. Ανεπίτρεπτο!

Υπάρχουν σχολεία όπου οι δάσκαλοι στήριξης είναι περιορισμένης ικανότητας να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα το «χαντάκωμα» παιδιών. Ενώ δεν υστερούν σε κάτι από τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται σαν προβληματικά και στοχοποιούνται. Με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε άτομα του περιθωρίου γεμάτα ψυχολογικά προβλήματα που τα συνοδεύουν στη  ζωή.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση. Όταν κάποιοι γονείς αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά και κινητοποιούνται, για κάποιο λόγο δεν μπορούν να βρουν άκρη. Αντιθέτως προκαλούν αντιπάθειες και στη συνέχεια αυτοί και τα παιδιά τους αντιμετωπίζονται με μένος και κακία. Ξέρουν πως δε θα καταφέρουν τίποτα. Έτσι παραβλέπουν προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους άδικες συμπεριφορές απ’ τους δασκάλους.

Να αναφέρω όμως. Υπάρχουν και παράλογοι γονείς που δημιουργούν προβλήματα χωρίς να υπάρχουν. Γι’ αυτό μιλάω για αμερόληπτη επιτροπή αξιολόγησης.

Θα μπορούσε λοιπόν ο σύλλογος γονέων, του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος , να εξετάσει το θέμα και να προβεί σε ενέργειες που θα αποβούν προς όφελος των παιδιών. Είτε τον αφορά, είτε όχι.

Γιατί μην τα βάζουμε μόνο με το «απρόσωπο κράτος», κράτος είμαστε όλοι ΕΜΕΙΣ.

Στόχος μας πρέπει να είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα και αυτό δεν γίνεται με το να ρίχνουμε ευθύνες στους άλλους, αλλά να προσπαθούμε να αλλάξουμε ό,τι κάνουμε λάθος εμείς.

ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

  • Πτυχίο: Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης
  • Βεβαίωση σπουδών: Μεθοδολογία Αναλυτικού Προγράμματος Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου
  • Δίπλωμα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ