Οι περισσότερες μελέτες συνδέουν τη διάθεση με την διατροφή μας και ειδικότερα με την λήψη τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε ορισμένες βιταμίνες της ομάδας Β.

Σύμφωνα με μελέτη Βρετανικού πανεπιστημίου τα άτομα της μέσης ηλικίας που έχουν μια διατροφή που στηρίζεται σε μεταποιημένα τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη εμφανίζουν συχνότερα συναισθηματικές διαταραχές και κατάθλιψη.

Ενώ αντίθετα άτομα της ίδιας ηλικίας που είχαν μια πιο υγιεινή διατροφή με κύρια στοιχεία την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών παρουσίαζαν 60% λιγότερες διαταραχές. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού αυτά τα τρόφιμα εξισορροπούν το νευρικό σύστημα και τον νευρικό ιστό.

Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και υγείας είναι πολύ καλά εδραιωμένη και με πλήθος επιστημονικών ερευνών να το αποδεικνύουν.

Με τον όρο υγεία φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε σωματικές ασθένειες (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, κτλ.), αλλά περικλείονται και οι ψυχολογικές διαταραχές όπως το άγχος, το στρες, η χαμηλή διάθεση ακόμα και η κατάθλιψη.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της συμβολής ορισμένων συστατικών των τροφίμων στην συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Έχει εντοπιστεί πως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β εμπλέκονται στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης.

Η έλλειψη των βιταμινών Β6, Β9, Β12 και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συναισθηματικών διαταραχών και συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Μια διατροφή πιο υγιεινή και πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά είναι ασπίδα για την καλή υγεία του οργανισμού. Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας.

Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, ρόκα, λάχανο, όσπρια, μπανάνες, μήλο, αβοκάντο, ακτινίδιο, πορτοκάλι, πιπεριά, μούρα, σολομός, σαρδέλα, ξηροί καρποί, γιαούρτι, δημητριακά ολικής άλεσης είναι υπερπολύτιμες τροφές για την καλή υγεία.

Μια επαρκής πρόσληψη των βιταμινών Β6, Β9, Β12 και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων εξισορροπούν τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό και δρουν άκρως βοηθητικά στην φαρμακευτική αγωγή, εάν υπάρχει.

Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου της Ναβάρα πιστοποιήθηκε πως η μεσογειακή διατροφή δρα ευεργετικά στην κατάθλιψη σε σχέση με την δυτικού τύπου διατροφή που κρίθηκε ως επιβαρυντικός παράγοντας.

Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου. Ιπποκράτης.

Πηγή:thessalonikiartsandculture.gr