To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Denmark.

Πριν από λίγο καιρό, υπέβαλα τον εαυτό μου σε ένα πείραμα, κατά το οποίο κλειδώθηκα σε ένα τελείως ηχομονωμένο δωμάτιο. Πέρασα 48 λεπτά σ’ αυτό το δωμάτιο χωρίς ήχο, προτού ξεκινήσω να έχω ηχητικές παραισθήσεις και να παρακαλώ να ελευθερωθώ από εκείνο το άηχο κενό. Η πιο ενδιαφέρουσα συνέπεια αυτής της εμπειρίας ήταν ότι εκτίμησα τους ήχους που μισούσα πάντα – γαβγίσματα ή κλάμα μωρού, για παράδειγμα. Κράτησε μόνο δυο μέρες, αλλά με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο δεομένη θεωρώ την αίσθηση της ακοής μου.

Η Caroline Gudme, 39 ετών, είναι μια από τους περίπου 4.000 κωφούς στη Δανία – ένα μικρό μέρος των 360εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή απώλειας ακοής. Η Caroline έχει επίσης χρυσό και ασημένιο μετάλλιο στο χάντμπολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, ενώ εκπροσωπούσε τη Δανία στο ποδόσφαιρο και στο ποδόσφαιρο σάλας σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα για κωφούς.

Μίλησα με την Caroline μέσω email, για να μάθω πώς είναι να είσαι κωφή όλη σου τη ζωή, ποια είναι η αγαπημένη της μπάντα και αν θα άλλαζε κάποια από τις άλλες αισθήσεις με την ακοή.

VICE: Μπορείς να περιγράψεις πώς είναι να είσαι κωφός; 
Caroline: Είναι η απόλυτη σιωπή. Είναι όπως όταν σβήνεις τα φώτα και όλα σκοτεινιάζουν. Ακούω λιγάκι, όταν φοράω το ακουστικό μου, αλλά μερικές φορές προτιμώ να μην το φοράω, επειδή μου αρέσει η σιωπή.

Όταν φοράς το ακουστικό, τι ακούς;
Ακούω από ένα επίπεδο περίπου 85 ντεσιμπέλ και πάνω, που σημαίνει ότι προσέχω ανθρώπους που φωνάζουν ή την έντονη κίνηση των αυτοκινήτων, από κοντά. Όταν το φοράω μέσα στο σπίτι, ακούω το κουδούνι ή το τηλέφωνο. Αλλά αν μιλάνε πολλοί μαζί, δεν μπορώ να καταλάβω τίποτα απ’ ό,τι λένε – είναι σαν να είμαι σε κοτέτσι, ξέρω ’γω. Επίσης, δεν μπορώ να ξεχωρίσω τις κουβέντες από άλλους ήχους στο βάθος, οπότε το ακούω σαν λευκό θόρυβο.

Πήρα το πρώτο μου ακουστικό, όταν ήμουν δέκα χρονών. Ήταν ίσα με ένα πακέτο τσιγάρα και έπρεπε να το κουβαλάω στο μπροστινό μου τσεπάκι. Η μαμά μου ισχυρίζεται ότι είχα αναστατωθεί πολύ την πρώτη φορά που άκουσα ήχο. Απ’ ό,τι φαίνεται, έκλαιγα ασταμάτητα. Ποτέ δεν μου άρεσε και πολύ να το φοράω – τραυματιζόμουν, όταν έπαιζα ποδόσφαιρο, επειδή άλλα παιδιά ή η μπάλα με χτυπούσε στο αυτί και το ακουστικό τρυπούσε το τύμπανό μου. Το ακουστικό μου, επίσης, μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους γύρω μου, επειδή μπορεί να κάνει τα δικά του, να βγάζει έναν διαπεραστικό ήχο. Μια φορά, είχα πάρει το τρένο να δω την οικογένειά μου και όταν ήρθαν να με βρουν στο σταθμό μου είπαν ότι το ακουστικό μου σφύριζε. Ένιωσα πολύ άσχημα – οι άλλοι επιβάτες στο τρένο είχαν αναγκαστεί να το ακούνε σε όλη τη διαδρομή.

Όταν ήσουν ακόμη ελεύθερη, πώς γνωριζόσουν με άνδρες; 
Το πιο σημαντικό είναι η οπτική επαφή και μετά έχει να κάνει με τη γλώσσα του σώματος και το vibe που αποπνέεις. Αλλά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Ο άνδρας μου δεν είναι κωφός και η μεγαλύτερη πρόκληση ως ζευγάρι είναι η μείξη των δύο πολιτισμών – να συνδυάζουμε τη γλωσσική επικοινωνία με τη νοηματική, ιδίως στο μεγάλωμα των παιδιών.

Ποια είναι η αγαπημένη σου μπάντα; 
Μου αρέσουν πολύ οι Safri Duo, επειδή το μπάσο και τα ντραμς τους είναι τόσο δυνατά που νιώθω τον ρυθμό στο κορμί μου. Όταν ήμουν πιο μικρή, μου άρεσε πολύ η Whitney Houston. Το «I Will Always Love You» είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια.

Είναι πιο δύσκολο, αν δεν ξέρω το άτομα. Συχνά μαντεύω τι λέει κάποιος. Αλλά όλη η οικογένειά μου ξέρει νοηματική, έτσι είναι εύκολο να επικοινωνώ μαζί τους.

Τι δεν μπορείς να κάνεις, επειδή είσαι κωφή και εύχεσαι να μπορούσες; 
Είμαι κωφή όλη μου τη ζωή, έτσι δεν ξέρω πώς θα ήταν αν μπορούσα να ακούσω. Όταν ήμουν πιο μικρή, ήθελα να γίνω αστυνομικός, αλλά δεν ήταν ποτέ ρεαλιστική επιλογή. Γενικά, εύχομαι περισσότερα πράγματα να μεταφράζονταν σε κάτι που θα μπορούσαν να καταλάβουν οι κωφοί – ιδίως στο Ίντερνετ. Στην τηλεόραση, μπορείς να βάλεις υπότιτλους, συνήθως, αλλά ενώ κάποιες διαδικτυακές πλατφόρμες παρέχουν υπότιτλους στα βίντεό τους, πολλές δεν έχουν.


Θα άλλαζες κάποια άλλη αίσθηση, με την ακοή;
Δεν θα ήθελα να χάσω την όρασή μου. Έτσι, ίσως την όσφρηση.

Ποια είναι η αγαπημένη σου οπτική διασκέδαση; 
Μου αρέσει να πηγαίνω θέατρο, αλλά είμαι και fan του Νοικοκυρές σε Απόγνωση.

Έχεις ιδέα πώς ακούγεσαι στοσεξ;
Στην καθημερινή μου ζωή δεν μιλάω, αλλά στο σεξ αφήνομαι και κάνω ήχους. Είναι ένας τρόπος να βιώνω ευχαρίστηση και να απελευθερώνω την ένταση στο κορμί μου. Νιώθω όπως και όταν γελάω.

Ποιον ήχο θα ήθελες πιο πολύ να ακούσεις;
Θα ήθελα να ακούσω τον ήχο της φύσης.

Πηγή: vice.com