Γιατί έχω κορυφογραμμές στα νύχια μου;

ΑΙΤΊΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ

Αιτίες και συμπτώματα της κορυφογραμμές στα νύχια

Τα νύχια γίνονται από τα ζωντανά κύτταρα του δέρματος στα δάχτυλά σας. Έτσι, μια κατάσταση του δέρματος, όπως το έκζεμα μπορεί να οδηγήσει σε κορυφογραμμές νύχι.
Ξηρότητα του δέρματος μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτές τις κορυφογραμμές. Αν το σώμα σας είναι χαμηλή σε πρωτεΐνες, ασβέστιο , ψευδάργυρο , ή βιταμίνη Α, η ανεπάρκεια μπορεί μερικές φορές να αποκαλυφθούν με κορυφογραμμές στα νύχια σας.
Κάθετη κορυφογραμμές

Κάθετη κορυφογραμμές είναι αυλάκια που τρέχουν από την άκρη του νυχιού σας κάτω στην επιδερμίδα. Είναι μερικές φορές ονομάζεται διαμήκεις ραβδώσεις ή λωρίδες.
Ελαφρά κάθετη κορυφογραμμές στα νύχια αναπτύξουν συχνά στους ηλικιωμένους ενήλικες, πιθανώς λόγω επιβράδυνση του κύκλου εργασιών των κυττάρων. Αυτό είναι όταν τα νέα κύτταρα του δέρματος που παράγεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας να αυξηθεί μέχρι να πάρει τη θέση των νεκρών κυττάρων που απορρίπτονται από την επιφάνεια.

Αν αντιμετωπίσετε άλλα συμπτώματα, όπως το χρώμα ή την υφή αλλαγές στην νύχια σας, μπορεί να προκληθεί από μια ιατρική κατάσταση. Σε τραχυονυχία, ή δυστροφία 20 νυχιών, οι κορυφογραμμές μπορεί να συνοδεύεται από μια αλλαγή στο χρώμα για τα νύχια σας ή τα νύχια σας μπορεί να γίνει τραχιά ή εύθραυστα.
Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει κάθετες ραβδώσεις και οι αλλαγές στα νύχια σας, που τα καθιστούν κοίλο, ή σε σχήμα κουταλιού.

 

Οριζόντιες ραβδώσεις

Βαθιά οριζόντιες ραβδώσεις, που ονομάζεται γραμμές του Beau, είναι συχνά συμπτώματα μιας σοβαρής κατάστασης. Στην πραγματικότητα μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των νυχιών, μέχρι η υποκείμενη πάθηση αντιμετωπίζεται. Οξεία νεφρική νόσο μπορεί επίσης να είναι παρόντες, αν εμφανιστούν γραμμές του Beau. Επιπλέον, όταν γραμμές του Beau ανάπτυξη σε όλα τα 20 νύχια, θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα της:

* παρωτίτιδα

* νόσο του θυρεοειδούς

* Διαβήτης

* σύφιλη

Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει γραμμές του Beau.
Τραύμα με τα νύχια σας μπορεί να προκαλέσει κόκκινο ή καφέ κηλίδες για να σχηματίσουν κάτω από τα νύχια σας. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε σκούρο καφέ, μαύρο ή κόκκινο χρώμα αλλάζει κάτω από τα νύχια σας και δεν έχουν βιώσει τραύμα καρφί, αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως ενδοκαρδίτιδα ή μελάνωμα .

ΔΙΆΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της αιτίας της κορυφογραμμές νύχι

Ξαφνικές αλλαγές στην νύχια σας θα πρέπει να εξεταστεί από το γιατρό σας. Αν καταστραφεί νύχια σας σε έναν τραυματισμό, μπορείτε να περιμένετε να δείτε πώς το καρφί και το δάχτυλο σας θεραπεύσει για μερικές εβδομάδες πριν αποφασίσει αν θα δείτε ένα γιατρό.
Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν εάν η ζημία ως αποτέλεσμα:

* ένα καθαρό ή τραχύς κοπή μέσω των νυχιών σας

* ένα θρυμματισμένο καρφί

* ένα καρφί που αποκόπτεται

* αιμορραγία κάτω από το νύχι σας
Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ο γιατρός σας θα εξετάσει τα νύχια σας και να ρωτήσετε για οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.
Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει τα ούρα και το αίμα δοκιμές εάν υποπτεύονται νεφρική νόσο, διαβήτη, ή διατροφικές ελλείψεις.
Αν φαίνεται οι κορυφογραμμές είναι το αποτέλεσμα μιας κατάστασης του δέρματος, ένας δερματολόγος μπορεί να ξεκινήσει με ένα σχέδιο θεραπείας.
Εάν η αιτία της κορυφογραμμές νύχι σας είναι ασαφής, δερματολόγος σας μπορεί να πάρει κάποια αποκόμματα νύχι για να τα έχουν αναλυθεί σε ένα εργαστήριο για σημεία λοίμωξης.

 

ΘΕΡΑΠΕΊΑ

Θεραπεία κορυφογραμμές στα νύχια

Επειδή κορυφογραμμές νύχι είναι συνήθως συμπτώματα άλλων προβλημάτων υγείας, η θεραπεία επικεντρώνεται στην υποκείμενη αιτία των αλλαγών στα νύχια σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε αναπτύξει γραμμές του Beau, λόγω του διαβήτη, με επιτυχία τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να μειώσει αυτές τις οριζόντιες κορυφογραμμές νύχι.

Η θεραπεία για δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα μπορεί να περιλαμβάνουν κρέμες για τα χέρια σας ή τοπικές αλοιφές για τη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Αν χαμηλά επίπεδα μέταλλα ή βιταμίνες που ευθύνονται, μπορεί να σας συμβουλεύσει να αλλάξει τη διατροφή σας ή να πάρετε συμπληρώματα για να ενισχύσει τα επίπεδα σας.

Λείανση νύχια σας με σμύριδα του σκάφους μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή κορυφογραμμές. Ρωτήστε το δερματολόγο σας για συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση νύχια σας. Θα θέλουν να είναι προσεκτικοί για να μην πιέσετε πάρα πολύ σκληρά για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημίες.

 

ΑΠΟΨΗ

Άποψη

Τις περισσότερες φορές, κορυφογραμμές στα νύχια είναι φυσιολογικά σημάδια της γήρανσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις κορυφογραμμές νύχι και άλλες αλλαγές των νυχιών. Αυτά μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια μιας σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

Πηγή:www.healthline.com