Η γιαγιά έφτιαχνε μια καταπληκτική γιαουρτίνη και προσπάθησα να την φτιάξω βάζοντας όλα τα υλικά όπως είχε η συνταγή και αφαιρώντας μόνο την ζάχαρη!!

Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας βάζοντας και την κανονική συνταγή.

 

Υλικά

    • 200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
    • 200 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
    • 80 γρ.SteviaParana κρυσταλλική σε αναλογία 1:3  (η κανονική συνταγή είχε 250 γρ. ζάχαρη)
    • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
    • 4 αυγά
    • 300 γρ γιαούρτι 2%
    • 1 βανίλια
    • ξύσμα απο 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
    • 2 κ. σ. κονιάκ
    • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ



Σιρόπι

  • 2 ποτήρια νερό
  • 150 γρ κρυσταλλική SteviaParana σε αναλογία 1:3  (η κανονική συνταγή έχει 450 γρ. ζάχαρη και καθόλου σιρόπι αγαύης)
  • 100 γρ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • 1 βανίλια
  • φλούδες λεμονιού

 

Εκτέλεση

  • Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι να κρυώνει βάζοντας σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά να βράσουν για 2 λεπτά
  • Σε ένα μπολ βάζουμε σιμιγδάλι ψιλό και χονδρό, μπείκιν, ξύσμα λεμόνι – πορτοκάλι, βανίλια και ανακατεύουμε καλά
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
    Προσθέτουμε την στέβια και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά
  • Ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα και το κονιάκ για ακόμα 3 λεπτά
  • Ρίχνουμε το γιαούρτι και τελειώνουμε με το μείγμα σιμιγδάλι στο μπολ
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα 170 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά
  • Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και το κόβουμε σε κομμάτια
  • Με μια κουτάλα ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι σιγά – σιγά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
  • Αργότερα το βάζουμε στο ψυγείο για 4 με 6 ώρες και το απολαμβάνουμε σκέτο ή με παγωτό




Συνταγή: Μαρία Κούρτη

Πηγή: mlsteviahellas.gr