Ο Κέιντ Γκίμπονς από το Ντέρμπισαϊρ της Αγγλίας είναι ίσως ο νεότερος ασθενής με άνοια στον κόσμο.

Είναι μόλις δύο ετών και έχει διαγνωστεί με το σπάνιο σύνδρομο Χέλερ, γνωστό και ως βρεφονηπιακή άνοια ή αποδιοργανωτική διαταραχή της παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα με την 26χρονη μητέρα του, Μελίσα, το σύνδρομο έχει επαναφέρει τον Κέιντ στη βρεφική ηλικία. «Ξαφνικά άρχισε να παθαίνει επιληπτικές κρίσεις και έγινε και πάλι νεογέννητο μέσα σε μία νύχτα»αναφέρει η μητέρα.

Ο Κέιντ άρχισε να εκδηλώνει τις πρώτες επιληπτικές κρίσεις όταν ήταν περίπου τεσσάρων μηνών. Οι κρίσεις επηρέασαν σημαντικά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του, αφού στερούσαν από τον εγκέφαλό του πολύτιμο οξυγόνο, και πλέον εκδηλώνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Ο Κέιντ έχει υποστεί ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες και θα παραμείνει για πάντα μωρό ως προς τη συμπεριφορά του. Δεν μπορεί να φάει, να περπατήσει ούτε να μιλήσει και χρειάζεται συνεχή επίβλεψη και φροντίδα. Ο τύπος των επιληπτικών κρίσεων που εκδηλώνει δεν ανταποκρίνεται σε καμία γνωστή φαρμακευτική θεραπεία.

Το σύνδρομο Heller θεωρείται ότι έχει κληρονομική προέλευση και επί του παρόντος δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί η υγεία του Κέιντ και πώς θα μπορέσει μελλοντικά να διαχειριστεί τα συμπτώματά του.

Το σύνδρομο Heller χαρακτηρίζεται αρχικά από μια περίοδο φυσιολογικής ανάπτυξης. Αργότερα, περίπου μετά την ηλικία των δύο ετών, παρουσιάζεται αναπτυξιακή παλινδρόμηση, με το παιδί να αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς την κοινωνική του λειτουργικότητα, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά του. Αρχικά το παιδί φαίνεται ανήσυχο και αργότερα εκδηλώνει αποδιοργάνωση της συμπεριφοράς και δυσκολίες ομιλίας. Σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια των ικανοτήτων στα παιδιά εξελίσσεται προοδευτικά, αλλά πολύ συχνά αυτή η έκπτωση των ικανοτήτων σταματά και μετά από μερικούς μήνες ακολουθεί περιορισμένη βελτίωση.

Πηγή: newsitamea.gr